COVID събуди опасните игри (СНИМКИ)
5

COVID събуди опасните игри (СНИМКИ)

Младежи катерят покриви и комини, снимат екшъна с камери

Коронавирусът събуди опасните игри, в които деца и младежи се предизвикват чрез социалните мрежи. Проверка на „Телеграф“ установи, че най-много такива има в сайтовете за видеообмен.

Любопитното е, че последният такъв бум е отпреди две години. По време на пандемията обаче, както по света, така и у нас, тази мания беше разпалена отново. Само през последните няколко месеца в Ютуб са качени десетки клипове на българчета, които се катерят по покриви и изоставени комини. Те могат да бъдат открити с ключовата дума „климбинг“, изписана на английски, което в превод означава „изкачване“.

Високо

Хлапетата се катерят абсолютно необезопасени, като снимат целия екшън с камери. От огромно значение е височината, която се отбелязва на всеки клип и често достигат 80-100 метра и дори повече. За да се открои екстремното катерене от скалното и планинското, в търсачката трябва да се добави „chimney“ (комин) или „crane” (кран). Някои родители обаче може да не познаят децата си, тъй като повечето момчета носят маски и умишлено крият лицата си. Целта на младежите не е просто да си направят селфи. Много често те отговарят на предизвикателството на друга група „катерачи“ или пък се доказват, като висят на една ръка, скачат или правят лицеви опори на ръба и т.н.

Тенденция

Катеренето на опасни височини обаче далеч не е единствената тенденция. Основна роля в тези „игри“ има друга популярна сред хлапетата платформа ТикТок. Едно от предизвикателствата в нея е да се ядат плодове или друг вид хранителни продукти директно с обелките и опаковките. Най-често това се прави с банан, който децата изяждат с кората, но не липсват и такива, които например ядат лакомството с найлонова обвивка. Това предизвикателство е познато в мрежите като „Shell-On Challenge“. Друго такова се намира с хаштаг OutletChallenge. То кара хлапетата да пъхнат наполовина зарядно устройство в контакта и да допрат монета до металните щифтове, за да създадат искри. Сред останалите опасни тенденции в ТикТок е игра, при която едно от хлапетата скача, а други двама поставят краката си под него и го спъват. Има редица видеа, в които се вижда как младежите падат назад и получават наранявания. Същото се случва и с предизвикателството, при което няколко човека се нареждат в кръг, поставят телефона на земята, така че да ги снима и хвърлят предмет възможно най-високо във въздуха. Целта е никой да не мърда, докато предметът не падне на земята. Понякога обаче той се стоварва директно върху някой от играчите.

Болница

Продължават да се разпространяват и „стари“ предизвикателства, които също са много опасни. Сред популярните е сол и лед, познато още като „salt and ice challenge”, което вече е вкарвало десетки деца в болниците у нас. Причината е, че при изпълнението му се постига измръзване на част от кожата, най-често на ръката. Друга известна игра, в която участват децата е „cinnamon challenge”. В нея трябва да се погълне една лъжица с канела. Това на практика е невъзможно и в повечето случаи участниците просто изплюват прахта, но може да се стигне до задавяне и дори задушаване.

Родители също полудяват по ТикТок

Децата и младежите обаче не са единствените, които се включват в различни предизвикателства. През последните месеци в ТикТок се появи тенденция, която кара родителите да заливат малките си деца с вода. В редица видеа бебетата се стряскат или започват да плачат. Не липсват и такива, които се задавят, а в няколко клипа по време на заливането, децата получават неволен удар по главите си, включително със стъклена бутилка.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.