COVID спря разводите, домашното насилие скочи тройно (ТЕМАТА)

Хоум офисът изнерви семействата

COVID спря разводите, домашното насилие скочи тройно (ТЕМАТА)

Намаляват и разделите по взаимно съгласие, и по вина

Пандемията от COVID-19 намали чувствително разводите, но пък домашното насилие скочи тройно.

Според статистика, предоставена на „Монитор“ от най-големия районен съд в страната - Софийския районен съд, през 2020 г. и 2021 г. значително са намалели и разводите по взаимно съгласие, и разводите по инициатива на една от страните. За сметка на това в Софийската районна прокуратура разследванията за домашно насилие са скочили тройно.

Статистиката сочи, че през 2018 г. новообразуваните дела по искове за развод по взаимно съгласие са били 1354, през 2019 г. те са станали 1446, през 2020 г. броят им е спаднал на 1267, а до 30 септември 2021 г. те са 953.

Намаляват и делата по искове за развод и недействителност на брака, т.нар. искови дела. Новообразуваните такива през 2018 г. са били 915, през 2019 г. – 856, през 2020 г. броят им е спаднал на 693, а до 30 септември 2021 г. те са 567.

През 2020 г. в Софийския районен съд бяха проведени много открити съдебни заседания с видеовръзка. По време на извънредното положение такава бе използвана и по граждански дела – предимно по дела за развод по взаимно съгласие. Разводът по видеоконферентна връзка показа висока ефективност и затова в края на ноември 2020 г. бяха направени промени в Гражданско-процесуалния кодекс, с които той вече е един от начините за провеждане на делото.

По време на извънредното положение през 2020 г. в СРС бяха новатори в прилагането на този начин за развод. Преди промяната в ГПК

делата за развод по скайп

бяха възможни заради Закона за мерките и действията по време на извънредното положение и закона за неговото изменение и допълнение, който даваше възможност да се провеждат такива заседания до 2 месеца след отпадането на извънредното положение. Две съдийки от III гражданско отделение на СРС бяха първите магистрати, които приложиха този начин на разглеждане на бракоразводни дела.

И преди, и сега обаче условието за онлайн развода е раздялата да е по взаимно съгласие. В молбата до съда трябва да бъде записано, че съпрузите нямат против делото да се разгледа по скайп и да бъдат посочени причини за това, например пребиваването в друга страна.

Разводът по скайп, дори от покрива на мол или от колата, вече не е илюзия, а нова реалност. Така партньорите не губят време да ходят до съда, а се включват в съдебното заседание от място, което предварително заявяват, а адвокатите им – от канторите си. Освен постигането на бързина и абсолютна дистанция разводите по скайп преминават в мир и хармония, защото партньорите не се срещат очи в очи и няма вероятност някой от тях да се раздразни.

В СРС има оборудвани няколко зали, в които е обезпечено технически

провеждането на дистанционно съдебно заседание

След като делото се разпредели на съдията, той го разглежда и ако прецени, че е подходящо за провеждане на дистанционно заседание, дава разпореждане да се уведомят страните. Съдебен служител се свързва с тях и те посочват как ще се свържат. Насрочва се заседанието и всички са уведомени за датата и часа. В деня на заседанието се прави тест от съдебния секретар на IT специалист. При провеждане на дистанционно съдебно заседание всяка страна или адвокатът може поотделно да се включи независимо откъде, стига да са заявили предварително акаунта, от който ще го направят. По отношение на документите за самоличност, независимо дали заседанието е дистанционно или не, всеки трябва да се легитимира.

Ако разводът е в присъствени съдебни заседания, по взаимно съгласие съпрузите могат да се разделят и за месец, а с искова молба – за 3 до 6 месеца.

През октомври т.г. районният прокурор на София Невена Зартова потвърди пред „Монитор“, че разследванията за домашно насилие са скочили тройно от началото на 2021 г., както и че изолацията по време на пандемията е дала своето отражение върху спецификата на извършваните престъпления.

Статистиката на Софийската районна прокуратура показва, че сигналите за домашно насилие са се увеличи двойно за първото шестмесечие на 2021 г. в сравнение със същия период на 2019 г., а броят на образуваните досъдебни производства се е увеличил 3 пъти. За периода от 01.01.2021 г. до 30.06.2021 г. в Софийската районна прокуратура са заведени

700 преписки за домашно насилие

от тях са образувани 127 досъдебни производства. От 1 януари до края на юни 2020 г. за домашно насилие са заведени 564 преписки, а от тях са образувани 116 досъдебни производства. За същия период през 2019 г. има 344 преписки и 40 досъдебни производства за домашно насилие. За първите шест месеца на 2021 г. от образуваните 127 досъдебни производства 118 са решени. Петима души са осъдени ефективно и вече излежават присъдите си в затвор. За същия период решените досъдебни производства през 2020 г. са 76, а за 2019 г. са 15.

За първите шест месеца на 2021 г. в Софийската районна прокуратура са получени 80 сигнала, касаещи закани за убийство в условията на домашно насилие, от които са образувани 34 досъдебни производства. От прокуратурата се обръщат към жертвите на домашно насилие с призива да не се притесняват и да подават сигнали към прокуратурата или към МВР. Това е първата крачка към това насилникът да бъде заловен и наказан.

Две са причините за бума на престъпления вкъщи

Анализ на бума на домашно насилие показва, че 2 са причините за това. На първо място – изолацията на обществото, хоум офисът, загубата на работа, дадоха своето отражение и върху спецификата на извършваните престъпления, като една от характерните особености намери израз в увеличаване на случаите на домашно насилие. Другата причина е, че за този вид престъпления се заговори активно и започнаха да се популяризират различни кампании, насочени към предотвратяване и противодействие на тези деяния. Това помага самите жертви на насилие да търсят помощ и подкрепа, когато е необходимо, но също и незабавно да сигнализират компетентните органи за тези случаи.

15 жени са изгубили живота си от началото на 2021 г.

Българският фонд за жените призовава новоизбраните народни представители и бъдещите членове на правителството, наред с държавния глава, приоритетно да се ангажират с борбата с домашното насилие и насилието над жени, което засяга всяка трета жена в България и бележи драстичен ръст в условията на COVID-19. Това се посочва в отворено писмо на фондацията, съобщи БТА.

В навечерието на 25 ноември, Международния ден на ООН за борба с насилието над жени, от Българския фонд за жените посочват, че има невиждана ескалация на домашното насилие, причинена от COVID-19 пандемията и наложените изолационни мерки. За поредна година от Българския фонд за жените броим труповете на жени, изгубили живота си от ръката на своите настоящи или бивши партньори, бащи, синове или други близки мъже, се посочва в писмото. Последният подобен случай е убийството на Евгения Владимирова от София, допълват от организацията.

По данни от медийни публикации и според сайта spasena.org, цитирани в отвореното писмо, от началото на 2021 г. 15 жени са изгубили живота си, убити от близък до тях мъж. Този тип насилие се нарича фемицид, се посочва в писмото. "Това е престъпление от омраза, извършено на основата на пола - срещу жена, защото е жена. Тези престъпления са възможни в България и навсякъде по света заради патриархалната култура, според която жените трябва да се подчиняват на мъжете; заради половите стереотипи, според които жените трябва да си "знаят мястото" в кухнята и заети с децата; заради схващанията, че ревността е потвърждение за любов и напълно легитимен повод за убийство дори когато съдът понякога я тълкува като смекчаващо вината обстоятелство, а не като опасен сигнал за собственическо отношение и упражняване на контрол. Повтаряме, това престъпление е фемицид", заявяват от Българския фонд за жените.

Организацията настоява за приемане на промените в Закона за защита от домашно насилие, инициирани и разработени от Министерството на правосъдието в началото на 2021 г. и получили подкрепа от редица граждански организации и експерти по време на публичното им обсъждане. Организацията иска въвеждане на дефиниции за фемицид, насилие, основано на пола и престъпления от омраза, извършени на основата на пола, в Закона за защита от домашно насилие и в Наказателния кодекс.

От Българския фонд за жените съобщават, че на 25 ноември ще се състои протест срещу насилието над жени, организиран от феминистки мобилизации. Протестът е под наслов "Нито една повече! Нека нито една българка повече да не бъде тормозена, насилвана, убита!".

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.