0

Д а бъде скъсен срокът за издаване на сертификат за повторно преболедувалите на коронавирус. За това настояват пациенти, които са се разболели повторно с COVID-19 в кратък интервал. Те сигнализираха до „Монитор“, че в момента здравните власти не им издават документа и това блокира правата им. В момента у нас за повторно заболяване се счита инфекция след 90 календарни дни от датата, на която е поставена диагноза COVID-19 при предходното заразяване.

Да бъде скъсен срокът за издаване на сертификат за повторно преболедувалите на коронавирус. За това настояват пациенти, които са се разболели повторно с COVID-19 в кратък интервал. Те сигнализираха до „Монитор“, че в момента здравните власти не им издават документа и това блокира правата им. В момента у нас за повторно заболяване се счита инфекция след 90 календарни дни от датата, на която е поставена диагноза COVID-19 при предходното заразяване.

Семейство разказа пред „Монитор“, че около 20 октомври 2021 година PCR теста им за COVID-19 е положителен. За щастие не им се налага болнично лечение. На втори януари обаче отново се разболява мъжът, който отново има положителен PCR. Системата обаче не му позволява да получи сертификат за това, че повторно се е заразил с вируса, защото не са изминали 90 дни между два положителни теста. По думите им в подобна ситуация са не малко хора и заради това настояват да се промени определеният 90 дневен интервал. Пациентите посочват и, че е в други страни този интервал е по-малък. В Малта, например, за да се отчита повторно заразяване с COVID-19,


времето между двата положителни теста е поне 45 дни,

в Нидерландия е 60 дни, а в Ирландия е 84 дни. В 7 държави от 13 страни в ЕС, въвели такъв сертификат, периодът между двата положителни теста е 90 дни. Сред тях са Германия, Испания и Швеция. Аргументът на здравните власти в края на ноември да въведат 90 дневния интервал е, че ако заболяването е в по-кратък интервал, то не е налице ново заразяване, а положителният тест е резултат от продължаващо предходно заболяване.

От МЗ отговориха, че при тях няма постъпили оплаквания и искания от граждани за скъсяване на този интервал. И припомниха, че решението е взето от експертните съвети по епидемиология, вирусология и инфекциозни болести.

Реинфекция обаче може да се случи и в по-кратък интервал, макар и рядко, обясни дългогодишния бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Той поясни, че по начало всяка системна вирусна инфекция намалява имунитета. Затова след подобна заболяване хората трябва да са много внимателни да не се заразят с друг вирус.

„Малко е вероятно, но е възможно да се заразиш отново след като си се излекувал в по-кратък интервал, като вероятността да се заразиш с Омикрон е по-голяма, защото е 5 пъти заразен“, коментира проф. Кантарджиев. В тази връзка според него е резонно здравните власти да помислят за скъсяване на този интервал.

Той обясни още, че при новия вариант симптомите се проявяват доста по-рано, докато при предишните варианти обикновено това ставаше около седмия ден.

Това, че се проявяват симптомите около 3-тия ден има много голямо значение за епидемично разпространение на вируса - защото една инфекция с кратък инкубационен период, придобива епидемични размери за кратък период.

Добрата новина е, че от данните към момента заболяването протича по-леко. Има изследвания, които показват, че


Омикрон много по-трудно поразява белия дроб при хората.

Това означава, че по-рядко води до тежки усложнения и фатален край. Негативното при него, което към момента са установили учените е, че при Омикрон се наблюдава по-често т.нар. късен COVID, особено при децата. Това е загуба на сили, главоболие, умора в продължение на няколко месеца. В тази връзка проф. Кантарджиев призова хората да се доверят на науката и да се ваксинират, както и да не подценяват поставянето на бустер дозата.

В същото време председателят на Сдружението на столичните общопрактикуващи лекари д-р Георги Миндов алармира за друга опасност.

„Много важно е такива хора да бъдат карантинирани, за да не се разпространява заразата“, каза Миндов. Той изрази притеснение от силната заразяемост на Омикрон и дори допусна, че може страната ни да се окаже под локдаун от хора в болнични и в карантина.