COVID ни качи в бизнес класата на влака

Броят 86 лв., за да спят сами в купе

COVID ни качи в бизнес класата на влака

Спалните вагони пълни за летния сезон

Пътници масово запазват цели спални купета, за да пътуват сами във времена на смъртоносна пандемия, съобщиха за „Телеграф“ от БДЖ.

Услугата, позната като „бизнес класа“, предоставя правото на пътника да пътува сам в спално купе, в което иначе има легла за трима души. За лукса да пътува в уединение клиентът заплаща за спално място „бизнес класа“ плюс билет за пътуване в първа класа. За пример подобна услуга в двете посоки излиза 86 лв. от София до Варна и 82 лв. до Бургас. Макар и по-скъпа, услугата се оказва изключително търсена заради възможността да се спазва социална дистанция. Всъщност по данни на БДЖ това е основната спална услуга, която се търси от началото на пандемията. Търсени, макар и по-рядко, остават и първокласните спални билети, при които двама пътници обитават купето за трима. Така цената излиза 76 лв. до Варна и 73 лв. до Бургас. В по-редки случаи се използва пълният капацитет на кабината от три легла с билет за втора класа, като в повечето случаи този вариант се използва при пътуване на семейства с деца (виж по-долу).

Капацитет

В момента от общо 30 спални вагона на БДЖ 25 са в движение. 5 от вагоните са извадени от експлоатация за ремонт поради различни възникнали необходимости. Очаква се обаче и тези пет вагона да са готови за включване в експлоатация и използвани като резерв за обслужване на нощните композиции през настъпващия активен летен сезон. Общият капацитет на вагоните е 800 души, или иначе казано, по 400 пътници в посока. Това обаче важи само при 100% населеност на купетата, което през пандемията е невъзможно. Заради търсенето на „бизнес класа“ и рядко първа класа максимално във вагоните пътуват по около 350 души на ден в най-натоварените периоди. През летния сезон към нормалните състави на нощните влакове, които имат един спален вагон, се добавя по един допълнителен такъв. Те се движат както в делник, така и в празник.

Дестинации

И това лято спалните вагони ще са включени в съставите на нощни влакове, които обслужват направленията София-Варна-София, София-Бургас-София и Пловдив-Варна-Пловдив. Търсенето на спални вагони е постоянно, но през летния сезон те са предпочитано средство за пътуване на семейна почивка, казаха от превозвача. Спалните места се пускат в продажба до 30 дни преди датата на пътуване от билетните каси за предварителна продажба или онлайн. От БДЖ предупреждават, че във високия туристически сезон местата се изчерпват до три седмици преди самото пътуване.

Мивка с фотоклетка и индивидуален климатик в кабината

Спалните вагони са ново производство, доставени през 2013 г. и отговарят на всички съвременни изисквания за експлоатация, хвалят се от БДЖ. Във всяка кабина има шкафче с вградена мивка с течаща вода чрез система с фотоклетка. Във вагоните има душ кабина, санитарен възел и сейф за съхраняване на ценности. Климатичната инсталация на вагоните позволява индивидуалното регулиране на температурата във всяка кабина. Новите спални вагони разполагат с пожаро-известителна система, информационна система и интерком система за връзка, която служи за подаване на информация между обслужващия вагоните персонал.


Продават всички легла само на семейства

Във връзка с въведените мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19 в спалните кабини се допускат трима пътници само в случаите, че пътуващите са семейство, уточниха от БДЖ. Оттам информираха, че съществува разработен механизъм за дезинфекциране на подвижния състав, в т.ч. и спалните вагони, като допълнително се третират всички контактни повърхности и всекидневно се почистват и дезинфекцират филтрите на климатичната система на вагоните.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.