COVID кризата удари паяците и скобите в София с 620 хил. лв.

COVID кризата удари паяците и скобите в София с 620 хил. лв.

Софиянци са платили да освободят колата си от скоба или наказателен паркинг 622 хил. лв. по-малко за първите шест месеца на годината в сравнение със същия период на 2019 г. Скобите и паяците се оказаха също губещи от коронакризата, показва втората актуализацията на бюджета на София, внесена в Общинския съвет за обсъждане.

Загубите идват от неработещите зони за платено паркиране по време на извънредното положение у нас. Синя и зелена зона останаха освободени от такса месец и 22 дни. За първата половина на годината се наблюдава драстичен спад от 43,25% от продажба на талони за почасово паркиране и пускане на смс-и. В това перо загубите достигат 2,2 млн. лв.

Транспортът в столицата се оказва най-засегнат от коронакризата.

Реализираните приходи към 30 юни от продажба на превозни документи за градския транспорт са намалели спрямо същия период на 2019 г., с 13 641 063 лв. Метрото също губи над 6 млн. лв. от продажба на превозни документи за първите шест месеца на годината. Общо пътуванията са намалели с 53 832 788 броя.

Именно заради тези цифри във втората актуализация на финансовата рамка на града се предлага към транпосрта да бъдат насочени 4 млн. лв. допълнително.

Общината започва да харчи и парите, отпуснати от правителството за строителство на детски градини и ясли. В капиталовата програма за тази година се залага строителството на три нови сгради на детски градини в районите "Люлин", "Витоша" и "Възраждане". С парите от държавата общината ще продължи и работата по 8 други детски градини, чието изпълнение бе поставено под въпрос.

1,2 млн. лв. ще бъдат вложени в улично осветление и маркировка.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.