COVID-19 затвори частни занимални (ТЕМАТА)

Трябва да намалят групите наполовина и не всички покриват изискванията

COVID-19 затвори частни занимални (ТЕМАТА)

Центровете ще предлагат и помощ по време на онлайн обучението

Частни занимални ще спрат работа за следващата учебна година заради мерките срещу COVID-19, установи проверка на "Монитор". Учебните заведения са принудени да намалят броя на децата в групите, за да могат да спазват необходимата дистанция. Това обаче би довело до ръст в разходите и загуби. Затова и някои занимални ще прекратят работа, докато пандемията не отмине. Други пък вече обмислят варианти за целодневно обучение за учениците, преминали в дистанционно обучение - преди или след обяд ще вземат уроци с насоките на учител от центъра, а през останалото време ще пишат домашни.

Една от столичните частни занимални ще преустанови дейността си през настоящата учебна година заради мерките срещу коронавирус. Според заповедта на здравния министър всички езикови центрове, образователни центрове, занимални, организирани от юридически и физически лица, предоставят услугите си в електронна среда, а при невъзможност при осигуряване на физическа дистанция между лицата от 1.5 метра и спазването на всички противоепидемични мерки. От образователния център обясниха, че мерките са твърде сериозни и спазването им е трудно, а групите трябва да се намалят наполовина. Това от своя страна пък би довело до загуби, защото

трябва да се набира допълнителен персонал, да се увеличи таксата.

Оказва се, че желаещите да имат занимания там също не са много.

От център „Изследователи” ще успеят да приложат всички мерки. Ще осигурят дезинфектанти, ще мерят температурата на входа, учителите ще носят маски, а такива ще бъдат препоръчителни за децата, ще проветряват периодично, ако времето е хубаво, ще карат заниманията си навън. Спазването на дистанция също няма да е проблем, тъй като още с отварянето си през юни от образователния център залагат на идеята да работят с малки групи до 12 деца, обясни Мариета Ивчева. Тя допълни, че по време на заниманията си обсъждат сегашната ситуация и обясняват на малчуганите защо трябва да носят маски, да си мият ръцете. Ивчева обясни, че цяло лято центърът е работил с този режим и не са имали проблеми, нямало и случай на заболели деца. Все пак те се надяват да не се налага да затварят през зимата. От образователния център имат готовност да подпомогнат работещите родители, ако училищата затворят. С помощта на онлайн платформа те ще дадат възможност за целодневно обучение на децата, които са преминали в режим на дистанционно обучение. Докато слушат онлайн уроците,


до тях ще им помага и отговаря на въпроси учител от занималнята


„Не всички родители имат педагогически подход, докато работата с малки групи ще ни даде възможност за индивидуална работа с всяко дете”, обясни Ивчева. Тя допълни, че няма да има голяма разлика в таксата за обучение между полудневно и целодневно обучение. В момента за няколко часа преди обяд или след обяд таксата е 330 лв. за месец, докато за цял ден няма да надвишава 400 лв. От центъра предлагат възможност и за допълнителни занимания по роботика, програмиране, ментална аритметика, математика и български език, чужди езици, работа с психолог и логопед, които обаче се заплащат допълнително.

Частните занимални край морето оцеляха, но част от тях са на ръба на фалита заради допълнителните мерки, свързани с медицинските изисквания заради пандемията с коронавируса. Това коментират собствениците им, които се готвят за новата учебна година. Преди това те отвориха врати в средата на юни, но повечето от родителите предпазливо пропуснаха традиционните летни занимални за децата си и групите в повечето случаи бяха маломерни. При други изобщо не можеха да се сформират групи и така собствениците им бяха изправени пред невъзможността да поддържат персонал и да плащат разходи за наеми и оборудване и затвориха.

Някои от тях отново ще отворят, но завишените мерки за сигурност и изискванията, свързани с тях, поставят нещата на ръба. Освободените по време на кризата преподаватели вече са си намерили нови работни места, а родители, които са водели децата си в определени занимални, са ги сменили и трудностите в организацията продължават, казват още от бранша. Тези, които работят, са с по-малко деца, провеждат медицински контрол на няколко степени, като се почне от родителите и дневния прием и се премине през контрол за здравето на персонала и неколкократните дезинфекции през време на заниманията. Споделя се мнението, че повечето от функциониращите занимални край морето предпочитат занимания с децата на открито. Въпреки занижения брой на посещенията и повишените разходи за дезинфекция и превантивен медицински контрол цените са като миналогодишните - 10-11 лева за полудневна занималня от сутринта до обед или от обед до вечерта плюс 3-4 лева за храна -1 закуска, обяд, плодове, минерална вода и др. Допълнително се заплащат занимания по усвояване на чужди езици, изкуства и др.


Правят пълна дезинфекция на всеки 2 часа


Разполагаме с 4 големи учебни зали с капацитет 50 деца, както и 70 кв. площ за игри и отмора. Стандартно групите са от по 10-12 хлапета. С началото на учебната година ще бъдат до 8, така че да спазим необходимата дистанция, обясниха от центъра. Оттам са всички необходими мерки в изпълнение на заповедта и най-вече с цел предпазване здравето и живота на децата и преподавателите.

"Осигурихме дезинфектанти на входа на занималнята и във всяка учебна зала, като правим пълна дезинфекция на всеки 2 часа (помещения, брави, дръжки, под и т.н). При приемане на децата в занималнята се извършва ежедневен контрол на телесната им температурата", обясниха от занималня и учебен център „НЕО“ . Децата пък са стимулирани да мият и дезинфекцират ръцете си през целия ден. От занималнята ще се опитат да запазят таксите без промени въпреки мерките.

160 лева месечно е таксата от 1 до 4 клас в Добрич

160 лева месечно е таксата за частна занималня от 1 до 4 клас в Добрич, установи репортерска проверка. Това включва научаване на уроците и писане на домашните за следващия ден и обгрижване до 17,30 часа. Минималният брой за съставяне на група от един и същ клас е 5 деца. В големите училища в Добрич обучението е все още двусменно и частните занимални много трудно си правят групи за занимания преди обяд.

В други частни занимални пък искат плащането да е на ден посещения. Така детето не е длъжно да идва на занималня всеки ден, а според трудността на домашните и по преценка на родителите. Таксата на ден е 9 – 10 лева.

Храненето не влиза в таксите за занималня. То се предлага като опция, но се заплаща отделно – между 3.60 – 5 лева.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.