COVID-19 все още заплашва продоволствената сигурност в света

COVID-19 все още заплашва продоволствената сигурност в света

Растящата неопределеност във връзка с пандемията от COVID-19 помрачава средносрочните прогнози за развитието на селското стопанство по света, пише в доклад на ОИСР и ФАО за отрасъла в периода до 2029 г.

В близките няколко години пандемията може да доведе до намаляване на търсенето и по този начин да подкопае още повече продоволствената сигурност на планетата. В следващото десетилетие предлагането ще нараства с по-високи темпове, отколкото търсенето и това ще задържи цените на суровините или ще ги тласне надолу. Авторите на анализа смятат още, че това може да доведе до намаляване на приходите на малките фермери.

Основен фактор на търсенето ще остане нарастващият брой на населението на планетата. Към 2029 г. средната дневна наличност на храни на човек на земята ще достигне около 3000 калории и 85 грама белтъчини.

В доклада се подчертава необходимостта от инвестиции за създаване на устойчиви на външни въздействия и екологично стабилни продоволствени системи. Освен пандемията от коноравируса, според експертите, голяма опасност за хранителната сигурност на човечеството са и нашествието на скакалци в Източна Африка и Азия, продължаващото разпространение на африканската чума по свинете и зачестяващите екстремни климатични явления. Не на последно място рискове носят и търговските противоречия между най-големите държави в света, пише още в доклада на ОИСР и ФАО.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.