COVID -19  увеличи рекордно мераклиите за Златно яйце

COVID -19 увеличи рекордно мераклиите за Златно яйце

Рекордно висок брой на мераклии за приза Златно яйце отчетоха организаторите на националния конкурс за младежка поезия на името на Веселин Ханчев в Стара Загора. Той се провежда за 37-и път. 142 са авторите на мерената реч, изпратили свои творби до тричленното жури.

То е в състав Ина Иванова, Васил Видински и Иво Рафаилов и ще трябва да отсее кой от тях ще получи правото да безплатно издаване на първа стихосбирка.

С 50 повече спрямо предходната 2019-а са мераклиите за статуетката, изработена през 1995 година от Костадин Ненов, сходен рекорд от 150 творци е имало преди петилетка, когато с голямата награда и първа стихосбирка под наслов „Птиците на Лола“ се поздрави студентът Богомил Господинов. Традиционно превес и сред тазгодишните кандидати за наградата  имат момичетата – 105 срещу 37 момчета. Свои представители имат всички области в България като най-много, 36, са от София, а от града - домакин са 9. Много силно участие има и от Шумен - 8, Пловдив – 6, както и от Велико Търново и Бургас – по 5.

Сред кандидатите за славата е и 13-годишен ученик от Търговище, но по регламент той ще изчака още една година, за да участва в класирането. Статутът на конкурса е категоричен: поетите трябва да са между 14 и 25 години и да нямат издадена книга.

Организатори на един от най-старите и дълголетни поетични конкурси в България са библиотека „Родина“, Община Стара Загора и къща музей „Гео Милев“. Началото му е през далечната 1984 г., а сред носителите на приза са поети като Камелия Кондова (1985), Елин Рахнев (1992), Мария Донева (1994), Дана Белева (2001) и др. Повечето от тях остават в конкурса и като членове на журито, сред които четем още имената на Константин Павлов, Таньо Клисуров, Михаил Берберов, Борислав Геронтиев, Рашко Стойков, Иван Цанев, Бойко Ламбовски, Георги Господинов, Петър Чухов, Марин Бодаков и др.

Тази година поетичната библиотека на конкурса се увеличава с първата поетична книга със заглавие „Навици”  на миналогодишната победителка Габриела Манова. Резултатите от конкурса ще станат известни на 30 октомври, на следващия ден ще се проведе и традиционната поетична работилница. При възникване на непредвидени обстоятелства в следствие на съществуващата кризисна обстановка в страната, резултатите от конкурса ще бъдат отчетени онлайн, а официалната церемония за връчване на наградите ще се случи на най-близката възможна дата, уточняват организаторите от Града на липите.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.