COVID-19 увеличи консумацията на плодове

COVID-19 увеличи консумацията на плодове

По време на пандемията, породена от COVID-19, консумираме повече плодове за сметка на хляб, тестени изделия, месни произведения и захар. Това показват данните от изследване на потреблението на основни хранителни продукти за четвъртото тримесечие на 2020 г., предоставени от НСИ на БГНЕС.

Според данните се наблюдава увеличение в потреблението на плодове, прясно мляко, картофи, кисело мляко и месо. В същото време намаляват покупките на захар, хляб и тестени изделия, зеленчуци, месни произведения и олио. Непроменено остава потреблението на сирене, яйца и зрял фасул.

От данните става ясно още, че общият разход средно на лице от домакинство през четвъртото тримесечие на 2020 г. е 1681 лв. и се увеличава с 0.7% спрямо същото тримесечие на 2019 година. Най-голям относителен дял се падат на разходите за храна (28.8%), следвани от разходите за жилище (18.2%), данъци и социални осигуровки (12.9%) и транспорт и съобщения (11.3%). Същевременно се наблюдава спад на разходите сравнено със същия период на 2019 г. като отделяме по-малко средства за храна и безалкохолни напитки от 495 на 485 лв., за алкохолни напитки и цигари намаляват от 73 на 71 лв., разходите за свободно време, културен отдих и образование от 69 лв. на 61 лв. На този фон се увеличават разходите за облекло и обувки, за жилище – вода, електроенергия, отопление, обзавеждане и поддържане на дома.

А общият доход средно на лице от домакинство през четвъртото тримесечие на 2020 г. е 1805 лв. и нараства с 2.0% спрямо същото тримесечие на 2019 година.

Данните показват още, че в структурата на общия доход с най-висок относителен дял е доходът от работна заплата (54.1%), следван от доходите от пенсии (30.1%) и от самостоятелна заетост (6.2%). Спрямо четвъртото тримесечие на 2019 г. относителният дял на дохода от работна заплата намалява с 2.1 процентни пункта, а доходите от пенсии се увеличават с 2.8 процентни пункта.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.