COVID-19 удари приходите на София със 17,7 млн. лв.

Общинският съвет прие втората актуализация на бюджета

COVID-19 удари приходите на София със 17,7 млн. лв.

Подпомагат транспорта в града с 5 млн. лв.

София свива приходите си със 17,7 млн. лв., заради пандемията от коронавирус. Това става ясно от втората актуализация на бюджета на града, приета от Столичния общински съвет.

В промянат на парите са заложени по-малко приходи от патентния данък и  таксиметровия превоз (500 хил.лв.), от налозите върху недвижимите имоти (800 хил. лв.) и туристическия (400 хил. лв.).  От събирането на такси за детски градини общината ще загуби 1,5 млн. лв. Постъпленията от продажба на земя намаляват с 7,6 млн. лв. От проджбата на сгради прииходите ще са 3,5 млн. лв. по-малко.

За да запълни дупката София намалява капиталовата програма с 20,3 млн. лв. Оттам ще отрежат пари от ВиК обекти, придобиването на земя, както и градоустройствени проучвания. Ще бъдат пренасочени и пари от строителството на детски градини, но това няма да спира реконструкциите им, защото общината ще разпредели отпуснати от държавата пари.

Най-засегнатия сектор от коронакризата, а именно транспортът ще бъде подпомонат с 5 млн. лв. От актуализацията става ясно, че софиянци са платили да освободят колата си от скоба или наказателен паркинг 622 хил. лв. по-малко за първите шест месеца на годината в сравнение със същия период на 2019 г.  Загубите идват от неработещите зони за платено паркиране по време на извънредното положение у нас. Синя и зелена зона останаха освободени от такса месец и 22 дни. За първата половина на годината се наблюдава драстичен спад от 43,25% от продажба на талони за почасово паркиране и пускане на смс-и. В това перо загубите достигат 2,2 млн. лв. Реализираните приходи към 30 юни от продажба на превозни документи за градския транспорт пък са намалели спрямо същия период на 2019 г., с 13 641 063 лв. Метрото също губи над 6 млн. лв. от продажба на превозни документи за първите шест месеца на годината. Общо пътуванията са намалели с 53 832 788 броя.

1,2 млн. лв. ще бъдат вложени в улично осветление и пътна маркировка.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.