COVID-19: Свършиха местата и лекарите в МБАЛ - Шумен

COVID-19: Свършиха местата и лекарите в МБАЛ - Шумен

Всички места в петте инфекциозни отделения на територията на Шуменска област са заети, няма и свободни лекари, които да посрещат пациентите на първа линия. Новината съобщи на работна среща при областния управител  проф. Стефан Желев директорът на МБАЛ – Шумен д-р Димитър Костов.

„Към днешна дата в болницата има настанени 80 пациенти с доказан COVID-19, от които 2 в ОАИЛ. За други около 15 души има съмнение за инфекцията и се изчакват резултатите от PCR тестовете. В болницата има възможност и готовност да бъдат разкрити допълнително легла, но е невъзможно да бъде отделен допълнително персонал да обслужва тези пациенти. Положението е изключително сериозно, направили сме реорганизация, но без допълнителна помощ и взаимодействие между всички лечебни заведения и извънболничната помощ не можем да се справим.“ – заявил на срещата д-р Костов, цитиран от пресцентъра на областната администрация.

Критичната ситуация в Шумен събра на спешно заседание ръководителите на здравните заведения в региона, шефовете на РЗИ, РЗОК, ЦСМП, ДКЦ 1, Държавна психиатрична болница Царев брод, директора на Филиал Шумен към Медицински университет-Варна проф. Соня Тончева, председателите на местните структури на съсловните организации на БЛС, БЗС, Българската асоциация на специалистите по здравни грижи, както и заместник-кмета на община Шумен д-р Светлана Маркова.

С подкрепата на здравното министерство в МБАЛ – Шумен ще бъде разкрита PCR лаборатория. Заразените тук само през последните четири денонощия скочиха с 22 процента спрямо броя от началото на епидемията до четвъртък. Проблемът със запълването на капацитета на МБАЛ – Шумен е бил представен и на министъра на здравеопазването на работна среща в Търговище през уикенда. Шефът на шуменската болница е имал разговор с ръководството на УМБАЛ „Света Марина“ във Варна за прием на пациенти на шуменската болница при необходимост. Пациенти с други заболявания без коронавирус е готова да приеме болницата във Велики Преслав, като приема да извършва и транспортирането на болните. От 26 октомври частната кардиологична болница СБАЛК „Мадара“ ще командирова един от своите лекари в COVID сектора на МБАЛ. Това ще бъде със съгласието на медика. Шефовете на общинската поликлиника и общинската онкология д-р Магдалена Ангелова и д-р Свилен Арнаудов се ангажирали „да разговарят с лекарите и медицинските сестри в своите структури за оказване на помощ на МБАЛ Шумен“. Според неофициална информация обаче никой не искал да се пише доброволец.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.