Коронавирусът свали цените  на жилищата само с 3%

Най-голям е спадът в Стара Загора, Варна и Бургас

Коронавирусът свали цените на жилищата само с 3%

Обявите за продажби на апартаменти намалели наполовина

Жилищата у нас са поевтинели с 3% по време на извънредното положение заради пандемията от коронавируса. Най-много са паднали цените на имотите във Варна и Бургас. Във Варна цените на жилищата спадат с почти 6% спрямо периода 13 януари-12 март, а в Бургас е отбелязан спад от 4%, показват данните на платформата. По-големите разлики в цените на жилищата по Черноморието са отражение на сериозно засегнатия туристически сезон тази година.

В същото време цените на апартаментите в София и Пловдив са сравнително стабилни от началото на годината до момента, като регистрираното понижение през последните два месеца е само с 1%. Сред големите градове у нас най-слабо понижение на цените на жилищата е отчетено в Русе – малко над половин процент в сравнение с периода 13 януари-12 март, сочат данни на платформата Оцениме.бг.

Цените на апартаментите в Стара Загора са повлияни най-много от кризата с COVID-19 у нас, като средните обявени цени за продажба в града се понижават със 7%.

Според брокерите все още е рано да се предвиди дали ще има следващ по-голям и сериозен спад на цените на жилищата. На този етап продавачите не бързат да смъкват цените. Те нямат спешна нужда да продават и обявените цени са претърпели само леко понижение. Купувачите от своя страна не искат да купуват в несигурни времена. Някои от тях се надяват на по-сериозни намаления в цените, които може и да не се случат, пишат авторите на доклада.

Броят на обявите за продажба на жилища е намалял с 53% през периода 13 март-12 май спрямо 13 януари-12 март, показват още данните. Най-голям спад на обявите е отбелязан в София – 60%, следван от Стара Загора с 58%. В Пловдив спадът е от 46%, във Варна - с 45%, а Бургас - с 48%. Най-малко засегнат от шестте най-големи града у нас е Русе, където броят на обявите намалява с 40%.

"С кризата се преустановиха огледите на жилищата и оценките на професионалните оценители. COVID-19 фактически стопира продажбата на жилища в България. Въпреки бързата реакция и адаптация на брокерите на недвижими имоти, които въведоха по-широка употреба на 3D огледи, сделки почти не се случват", пишат авторите на доклада. Наемите у нас спадат по-бързо в сравнение с цените на жилищата за продажба, тъй като са по-ликвидни. Понижението на наемите в страната за периода 13 март-20 април достига 9%.

След това обаче пазарът е започнал да се съвзема и в момента квартирите в страната се предлагат на нива 6% по-ниски от тези преди началото на кризата. При сравнение на малко по-дълги периоди квартирите в България се обявяват на почти същите цени като преди кризата с COVID-19.

Засега е трудно да се каже дали наемодателите правят по-големи отстъпки при самото сключване на договор. Обявите, публикувани по време на извънредното положение, са на почти същите цени като тези през двата месеца преди това, пишат авторите на доклада.

Цените на апартаментите под наем поевтиняват най-много в Бургас – с 6%, следвани от софийските квартири със спад на цените от 4%. В Пловдив цените на наемите спадат с 1%, а във Варна - с половин процент. Наемите в Стара Загора запазват нивата си отпреди кризата, а в Русе те дори се повишават с 3%.

Някои наемодатели намаляват размера на наема за периода на извънредното положение. Това важи както за стари наематели, така и при подписването на нов договор, сочат данните на Оцениме.бг.

Друга интересна тенденция е навлизането на жилища, предлагани в платформи за краткосрочни наеми като Airbnb, на пазара за дългосрочно отдаване. Тези жилища обикновено са по-луксозни и това може да повлияе на цените на квартирите в по-високия клас, особено ако отново има периоди на блокаж на туристическия сектор в близките месеци.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.