COVID-19 спря продажбата на 80 млн. литра вино

COVID-19 спря продажбата на 80 млн. литра вино

80 милиона литра вино  от миналогодишната реколта са останали непродадени заради пандемията. То трябва да се реализира така, че да не се дебалансира пазара в следващите години. За това предупреди служебният заместник-министър на земеделието Явор Гечев по време на дискусия в Аграрния университет в Пловдив, организирана от Националната лозаро-винарска камара. 

Според изпълнителния директор на Агенцията по лозата и виното Красимир Коев браншът е преодолял критичния период като от общо 327 винарски предприятия в страната само 3 са обявили ,че тази година няма да приемат грозде за преработка.

35 производители на грозде са се възползвали от държавната подкрепа за изкупуване на продукцията на зелено. 

"Екипът на земеделското ведомство е разработил инструменти, които да компенсират разликите в подпомагането между българските фермери и западноевропейските им колеги". , допълни Гечев. Става дума за взаимоспомагателен фонд, който да осигури оцеляването на бизнеса на производители, претърпели тежки щети, както и гаранционни фондове за износа на продукция в трети страни. 

Изравняването на директните плащания към българските земеделски производители с тези от Западна Европа се

предвижда да стане едва през 2027 година.

В хода на срещата стана ясно още, че за да се ограничат кражбите и злоупотребите при прибирането на гроздето от новата реколта и при изкупуването на продукцията и тази година ще се търси съдействието на полицията. Ще се работи  в синхрон  и с  Агенция "Митници" и НАП. Проверките ще проследят дали има изкупуване на грозде в нерегламентирани обекти, а също и внос от ЕС или трети страни.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.