COVID-19 спря круизите на обновения „Радецки“
2

COVID-19 спря круизите на обновения „Радецки“

Посетителите на легендарния кораб могат да усетят на борда му духа на Ботев и да разгледат новата експозиция

Единственият кораб-музей на Балканите – „Радецки“, е реновиран и има всички разрешителни за плаване. Но заради коронавируса обичайните му едночасови круизи в акваторията на Козлодуй не могат да се състоят. Така е защото, заради противоепидемичните мерки пасажерите трябва да са 35 вместо възможните 100, което се оказва икономически неизгодно.

Това стана ясно на официална церемония на 18 септември, на която бяха съобщени и резултатите от работата на Националния исторически музей по извършването на прегледа и ремонта на параход „Радецки”. На нея присъстваха зам.-министърът на културата Румен Димитров, областният управител на Враца Малина Николова, кметът на Козлодуй Маринела Николова, директорът на Националния исторически музей доц. д-р Бони Петрунова и изпълнителният директор на „АЕЦ Козлодуй” ЕАД Наско Михов.

В началото на месец юни миналата година правителството отпусна 437 000 лева за планов преглед и ремонт на „Радецки”. В късната есен и началото на зимата на кораба, свързан с подвига на Христо Ботев и неговата чета, са извършени ремонти по корпуса и надстройките, на рулевата система, кингстоновите сандъци, котвените вериги и гребните двигателни колеса. Реновирането е извършено на пристанището в румънския град Браила. След пристигането на кораба в България на 30-и януари, експертите на Националния исторически музей продължиха работата по представянето на кораба пред надзорните органи за продължаване на срока на корабното удостоверение и започнаха работа по обновяването на музейната експозиция на кораба.

От началото на месец юни музей „Параход Радецки” посреща своите посетители с изцяло обновена музейна експозиция, посветена на националния герой Христо Ботев и проследяваща историческите събития от май 1876 г. Освен организацията, подготовката и бойния път на Ботевата чета, експозицията цели да разкаже историята на превърналия се в реликва параход „Радецки” и неговата съвременна реплика, построена през 1966 г. в резултат на безпрецедентна кампания за набиране на средства.

Една от атракциите, които предлага параход „Радецки” на посетителите, е едночасова разходка в акваторията на Козлодуй. Плаванията се извършват само в месеците май – октомври. За целта корабът е регистриран като плавателно средство и подлежи на технически надзор, извършван от дирекция „Речен надзор” – Лом на изпълнителна агенция „Морска администрация”. Засега обаче тези круизи не са възможни. Но посетителите са добре дошли на борда на легендата, за да усетят духа на Ботев и да разгледат експозицията.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.