Covid-19 обърка учебните планове

ЕС пренарежда ваканции заради пандемията

Covid-19 обърка учебните планове

Европа се бори да запази присъственото обучение

Страните от ЕС правят и невъзможното, за да запазят образователните си системи в условията на пандемия от коронавирус. Целта е учениците да получат възможно най-много присъствени часове в училище.

На базата на натрупания опит от миналата пандемична година, различните правителства правят размествания на ваканции, променят датите за начало на учебната година и прилагат


хибридни учебни планове


от онлайн и присъствено обучение с цел да се постигне минималният норматив за всеки ученик. Европейската комисия направи оценка на образователните системи в страните членки, като отчете влошаване на качеството на обучението заради затруднения достъп на учениците. Въпреки някои различия страните от ЕС се придържат към общи закономерности в образователния процес.

В общо 13 страни учебната година започва през август, като най-рано това се случва в Дания и Финландия. В Германия, въпреки че официално учебната година стартира от 1 август, различните провинции имат право да насрочат първия учебен ден между 3 август и 14 септември. Тази година в общо 13 страни от ЕС учебната година започна на 1 септември вместо в средата на месеца. Страните от южната част на Европа (Албания, Гърция, Португалия, Испания, България, Люксембург и Малта) запазиха датата 15 септември за първи учебен ден. Северна Македония и Черна гора удължиха с цял месец лятната ваканция заради поредната вълна на пандемията и учениците се върнаха в клас на 1 октомври вместо на 1 септември.

Различните региони в Германия, Австрия, Италия, Холандия и Швейцария също промениха обичайните дати за начало на учебната година. В Турция учениците се върнаха в клас онлайн на 31 август, а от 21 септември учебните часове станаха присъствени. Основната задача на европейските страни е да се запази


минимумът от учебни часове


за да не се проваля учебният план. Броят дни, който е предвиден за всеки ученик от европейските страни, варира между 170 и 190. Най-малко учат децата от начален етап в Албания и Румъния – по 165 дни. Най-дълга е учебната година в Италия и Дания. Там децата са на училище по 200 дни в годината. В общо 17 страни от ЕС учебният план включва от 170 до 180 дни годишно. Някои страни като Франция и Албания си позволяват да има по-малко учебни дни в гимназиалната форма на обучение. В Гърция дните на положени изпити се броят като част от дните на учебния план. Румъния и Сърбия залагат на повече дни в гимназиалния етап. На обратния полюс са Ирландия, Кипър, Босна и Херцеговина, където повече учебни дни са предвидени за учениците от начален етап.

В страните, където броят на учебните дни варира, най-малко дни се отделят на учениците, които са в последен клас на обучение.

Срокът и дължината на ваканциите варира, като има консенсус единствено за коледната ваканция. Освен лятната ваканция, в европейските страни учениците имат по още


четири по-дълги почивки


Те са през есента, около новогодишните празници и около Великден. През есента учениците получават от 2-3 почивни дни в Чехия, Малта, Великобритания, Словакия, Исландия и Северна Ирландия до цели три седмици в Швейцария. В общо 11 страни няма почивни дни за учениците през есента.

За Коледа в най-масовия случай почивката е от две седмици. Изключение е Турция, където по-голямата част от населението е мюсюлманско и не празнува Коледа. Там почивният ден е само един. По една седмица е ваканцията в Словения и цели три в Германия. Най-дълго учениците почиват в Босна и Херцеговина, където зимната ваканция може да достигне цял месец.

През пролетта в повечето европейски страни е предвидена ваканция около великденските празници. Почивката е от няколко дни (Албания, Литва и Финландия) до три седмици в Швейцария. Най-масовият случай предвижда ваканция от две седмици. В Босна и Херцеговина и в Черна гора няма предвидена ваканция по Великден. Във връзка с пандемията отделните провинции в Германия, Испания, Италия, Австрия и Швейцария имат правото да променят датите на пролетната ваканция. В Норвегия администрирането на ученическите ваканции е възложено на общините. Все пак в повечето европейски страни дължината и датите на ваканциите са фиксирани на централно ниво. Ваканциите за начален и за гимназиален етап в европейските страни не се различават като дължина и срокове.

Обикновено учебната година в Европа приключва между края на май и средата на юли. Дължината на лятната ваканция варира за отделните страни, като най-кратка е в Германия, Холандия Лихтенщайн и Великобритания, където учениците почиват


само по шест седмици


По 13 седмици почиват в Латвия, а по 14 седмици е ваканцията за гимназиалния етап в Португалия и Италия. България и Албания са най-щедри откъм лятна ваканция. Там се почива по 15 седмици.

В някои от страните има разлика в дължината на ваканциите на учениците от начален и гимназиален етап. В Босна и Херцеговина и в Сърбия големите ученици излизат по-рано в лятна ваканция. На другия полюс са Албания, България и Гърция, където по-малките ученици завършват много по-рано в сравнение с по-големите. В момента за ученик от гимназиален етап в България са предвидени 179 дни обучение с изключение на 12-и клас, за който са предвидени 150 дни. В Хърватия всички ученици трябва да покрият норматив от 175 дни, или 35 седмици. За гимназиалния етап има изискване учебните дни да са най-малко 160, което прави 32 учебни седмици. В Латвия има ясна диференциация, като за първолаците се изискват 165 дни, учениците от втори до осми клас както и тези от 10 и 11 учат с пет дни повече. За девети клас са планирани 179 дни, а за последния 12-и клас са предвидени 184 дни. В Литва учениците от гимназиален етап трябва да учат по 185 дни с изключение на последната година, която заради зрелостните изпити, е само 165 дни. Тя е още по-кратка в Полша, където зрелостниците учат по 150 дни. Между 165 и 179 дни са в клас учениците в Португалия. Там в зависимост от датите за зрелостните изпити


всяко училище решава кога


ще започне следващата учебна година. Обикновено това се случва между 14 и 17 септември.

В Румъния зрелостниците трябва да имат поне 160 учебни дни или 32 седмици. Учебната година за тях приключва в началото на месец юни. В Босна и Херцеговина акцентът е върху по-малките ученици, които трябва да учат по 160 дни, а за тези от гимназиален етап са предвидени с 10 дни по-малко. В Сърбия големите ученици учат по 165 дни или само с пет дни по-малко от тези в начален етап.

Оставането извън класните стаи забавя развитието на децата и различните форми на хибридно или онлайн обучение не са в състояние да го компенсират. Голямо проучване в САЩ показва, че учениците са натрупали изоставане от пет месеца по отношение на математиката и точните науки. Отчита се и четири месеца забавяне в развитието по отношение на четене и разбиране. Около 35 на сто от учениците имат


психични проблеми в резултат на изолацията


Само 40% от учениците са имали нормално присъствено обучение, и то само за определен отрязък от време. Различните щати и окръзи са налагали рестрикции върху придвижване и присъствие в клас. С днешна дата може да се каже, че 98 на сто от учениците в САЩ са минали на хибридно или изцяло онлайн обучение за по-голяма част от времето. Експерти пресмятат, че освен ако не се вземат незабавни мерки, т. нар. Covid поколение е осъдено да има по-ниска квалификация и по-лошо образование. Математическите модели показват, че в рамките на своя съзнателен живот изолираните заради пандемията ученици ще печелят между 49 000 и 61 000 долара по-малко в сравнение с тези, които са ходили нормално на училище. Щетите за американската икономика от момента, в който сегашните ученици от Covid поколението излязат на пазара на труда, се оценяват между 128 млрд. и 188 млрд. долара годишно. Загубите идват от очакваното по-ниско ниво на квалификация и социализация, които водят след себе си до по-ниско ниво на ефективност и иновации в почти всички сектори на икономиката.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.