Доц. д-р Светла Ангелова: COVID-19  не е Апокалипсис!
2

Доц. д-р Светла Ангелова, ръководител на PCR-лабораторията при УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ – Стара Загора

Доц. д-р Светла Ангелова: COVID-19 не е Апокалипсис!

Тя съветва да спазваме правилата за социална изолация и да продължим да бъдем…човеци

Тя е родена в Стара Загора, завършила е природо-математическата гимназия „Гео Милев“ преди да кандидатства в СУ „Свети Климент Охридски“ специалност Молекулярна биология. Работила е в Института по генетика при БАН преди да отиде в Националния център по заразни и паразитни болести, където е натрупала голям опит в националната референтна лаборатория „ Грип и остри респираторни заболявания“.

Има множество съвместни публикации в областта на онкогенетиката и грипа при различните възрастови групи.

 В момента е ръководител на централната научна лаборатория  при старозагорския Тракийски университет, от 5 март  е шеф на PСR-лабораторията при УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ .Омъжена, майка е на двама сина.

-Доц. Ангелова, какво е усещането да държиш в ръцете си , в прекия смисъл на тази дума, бъдещето на един пациент. И от вашето „Да!“ или „Не!“ да знаете, че можете да преобърнете  живота на един човек?

 - Звучи твърди сериозно, но истината е че грипните заболявания, в конкретния случай коронавирусът  COVID-19 не са чак толкова застрашаващи живота заболявания.  Вярно е, че новият дава определени усложнения, но това не е диагноза за…цял живот. Не като при СПИН-а или хепатита, които са изключително тежки инфекции.

 - Звучи оптимистично на фона заливащата ни мрачна информация.. .

 Така мисля аз. Това е инфекция, с която ще се справим. С обединени усилия на медици и пациенти. Въпрос на дисциплина и голяма доза самодисциплина е . Така че нямам мрачните усещания, за които ме питате. Всичко е въпрос на време и разбира се на екипност в работата. В нашата лаборатория, а не само тук трябва да си имаме абсолютното доверие, за да  постигнем максимално добрия за пациентите резултат. От получаването на пробата до крайния анализ. За ситуацията тук мога да кажа, че съм искрено впечатлена. Защото на практика започнахме от абсолютната Нула, от решението за създаването й до първите проби , които бяха на 5 март . Решението беше на проф. Кантарджиев и доц. Кунчев в синхрон с ръководството на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ в лицето на Йовчев и с подкрепата на Тракийския университет. Осигурена беше техниката, в момента разполагаме с един апарат за PCR-анализ, помещения в клиниката по инфекциозни и заразни болести, хората – един колега биолог и три лаборантки. От седмица имаме и две доброволки, студентки второкурснички, които помагат при оформянето на документацията.Впрочем преди няколко дни получихме от еврокомисаря Мария Габриев универсална положителна контрола, за да бъдем сигурни че анализът ни е направен в съответствие с протоколите на СЗО.

 - Как се озовахте тук, кога всъщност за пръв път се сблъскахте с казуса COVID-19?

 -Семейството ни се завърна  в Стара Загора в края на миналата година, станах ръководител на централната научна лаборатория при Тракийския университет, но все още съм част от екипа на националната референтна лаборатория.Поканиха ме да оглавя новата лаборатория малко преди да бъде обявено извънредното положение, откликнах защото  в тези обстоятелства щеше да бъде немислимо да не го направя. Мисля си, че дори да не бях получила поканата за старозагорската – щях да се върна в София, за да бъда в помощ на колегите там.Колкото до първата „среща“-трябва да е било в края декември, когато се появиха първите публикации в сериозните издания на световните и европейски организации. Ако трябва да съм съвсем откровена – в началото не предполагах , че ще се наложи пряко да участвам в справянето с проблемите.

 - Изненада ли Ви случващото се в Италия?

 - Определено. Никой не е бил подготвен за такава агресивна атака.

- В България май имахме някакъв късмет, защото не се стигна до плашещите размери например в Болцано, а и не само там…

- Нямам отговор на този въпрос. Може би доста бързо се дисциплинирахме, вероятно и наложените ограничителни мерки  са дали известен резултат.

- Тук, в лабораторията ли се вземат пробите от пациентите?

- Не, това се върши от колегите при РЗИ и Клиниката по инфекциозни и заразни болести. На практика тук анализираме пробите от територията на 8 области : от Пазарджик  , през Кърджали и Хасково  та до Бургас, включително.

 - Помогнахте и на София…

 Да, изследвахме пробите от работещите в столичната Пета градска болница. Мисля че е съвсем в реда на нещата, ситуацията е нова, трудна, има само  4 такива лаборатории. Не слагам в сметките другите, където се прилагат така нар. „бързи тестове“.

- Колко теста сте направили до момента /3 април/ и какви са резултатите от тях?

Тестовете са 1 200 при среднодневен капацитет от 70. За час апаратът обработва 12 .От момента на получаването до излизането на крайния резултат при пробата минават 6 часа.

В 59 случая имаме положителен резултат. За съжаление един от пациентите , 81-годишен старозагорец , който изследвахме почина на 2 април. Към момента в болницата са настанени 3 –ма, очаква се евентуалното изписване на първия хоспитализиран, 61-годишен жител  на Казанлък.

- В интернет-пространството се появиха твърдения, че починалият възраст мъж всъщност не е бил с корона –вирус. Позовават се на някакво медицинско лице, което го познавало лично.

- Изследването бе направено при нас, то беше категорично, човекът беше с корона вирус, но имаше и множество съпътстващи заболявания заради тежката форма на диабет, с която е бил приет.

- Един –единствен апарат за PСR-анализ не е ли крайно недостатъчен?

- Зная , че е поръчан още един, но все още не е пристигнал. За съжаление и да дойде утре или вдруги ден едва ли ще го използваме ефективно тъй като има недостиг на китове. Фирмите, които ги изработват не смогват да откликнат на всички заявки. Днес имаме още 300, които са достатъчни за до края на седмицата, другата ще очакваме да ни доставят. А това са инструментите за екстракцията на рибонуклеиновата киселина.

- При нарастващото увеличение на заболелите –как ще се справите? Имате ли вече за себе ис представа за средната възраст на заболелите, за социалните прослойки от които са…

- Има и бързи тестове, PСR-тестът е за хора с ясно изразени клинични симптоми, за контактните с тях, за медиците, които ги обгрижват, за полицаите, за всички онези, които на предна линия… Само от резултатите в нашата лаборатория не бих могла да направя цялостен анализ за възрастта и социалните прослойки, предполагам че на национално ниво това ще бъде сторено и че се прави.

- Имат ли готовност и други ваши колеги да работят с тази апаратура, все пак вашият екип е на линия денонощно, а сте само 5 човека?

- Обучавам колегата – биолог, така че дори на един момент да се окажа …встрани, ще има кой да прави тестовете.

- Тези дни се появи поредната , да я накара конспиративна теория, че всъщност основата част от  заразените с COVID-19 са вече болни от СПИН…

- Не съм привърженик на подобни теории, а и нямам конкретни данни колко от изследваните при нас са болни от СПИН. За мен лично появата на новия корона-вирус е в резултат на груба човешка намеса в природата, струпването на множество животински видове в едно малко пространство  няма как да не даде едни или други проявления. Важното е да се работи в съответствие с протоколите на СЗО и останалите световни медицински организации. Имаме ги разписани и у нас, но за съжаление нямаме достатъчно…хора и това се отразява.

- Причините за липсата на достатъчно подготвени кадри , според Вас?

- Дълга тема, но ще спомена само за неадекватното заплащане и страхът да се работи с инфекциозни материали.

Огледайте се и ще видите колко са желаещите да станат лаборанти в една такава гореща обстановка. И все пак ще кажа, че обществото ни се държи достойно.

- В националната програма за борба с острите респираторни заболявания има стряскащи статистически данни, които показват, че от пневмонии само през 2017-а година у нас са били хоспитализирани близо 49 000 пациенти, а починалите са били 1 482-а…

- Това не е нещо непознато за специалистите, затова казах че има разписани ясни протоколи какво трябва да се прави. Имаме  нов вид грипно заболяване, за което поне засега няма намерена ефикасна ваксина и затова се разчита на самодисциплината и ограниченията в контактите. Да бъдем отговорни към себе си, към хората, с които общуваме…Да се запази спокойствие.

Пак ще кажа :COVID-19 не е някакъв Апокалипсис, ще се правим с него, просто трябва да обединим усилията си и да останем …хора. И това ще мине!

- В кръга на шегата: нормално ли е хората да се любят в условията на извънредна обстановка?

- Заварвате ме неподготвена и покрай усмивката ще трябва да попитам колегите от Италия как е там…

- Какво съветвате близките си когато успеете да се приберете у дома си?

- Да спазват основните хигиенни правила, много пъти са казвани и преповтаряни. А на децата си-да не спират да учат и при сегашните условия.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.