COVID-19 може да увеличи случаите на диабет
2

COVID-19 може да увеличи случаите на диабет

Хората с ендокринни заболявания също трябва да се ваксинират

Контролът на кръвната захар е от изключително значение за изхода от коронавирусната инфекция, казва в интервю пред "Здравен Телеграф" ендокринологът д-р Захари Никитов.

- Д-р Никитов, какво трябва да знаят пациентите със захарен диабет за COVID-19?

- Д-р Какарашев, захарният диабет е най-разпространеното ендокринно заболяване не само в България, но и по света. През последната година и половина инфекцията с новия коронавирус се превърна в най-тревожния световен здравен проблем. Причината е, че често заболяването протича тежко, а не рядко и завършва фатално. Особено уязвими се оказаха възрастните хора с хронични заболявания и в частност тези, които страдат от захарен диабет. Честотата на захарния диабет тип 2 във възрастта след 60 години достига и дори надминава 10% от населението, което ясно очертава важността на проблема. Всеки диабетик трябва да знае няколко важни неща за Ковид-19. На първо място, вероятността диабетик да се зарази с коронавирус е не по-голяма от тази при другите хора. При боледуване обаче пациентът със захарен диабет обикновено кара болестта по-тежко и настъпват повече усложнения. Проведено е проучване в САЩ, в което са участвали 784 диабетици, диагностицирани с COVID-19. От тях при 251, което представлява 32% от изследваните, се е наложила хоспитализация. Още по-притеснително е, че 148 от пациентите, или 18% от тях, са лекувани в интензивни отделения, където смъртността е изключително висока.

- От какво се определя рискът за хората с диабет?

- Рискът от тежко и потенциално фатално протичане на COVID-19 при пациентите със захарен диабет е в пряка зависимост от компенсацията на диабета. Друго проучване, проведено в провинция Хубей, Китай, ясно демонстрира това. В общата популация е установена смъртност 2,7%, докато при хората със захарен диабет тя е била 7,8%. Очевидно смъртността на диабетиците с коронавирус е около три пъти по-висока от средната смъртност. Радостен е фактът, че леталитетът при пациенти с добър контрол на диабета е бил едва 1,1%, докато при тези с лош контрол на диабета е цели 11%. Изводът е, че всеки диабетик трябва да поддържа в норма нивото на кръвната си захар, за да има шанс да оцелее при заболяване от COVID-19.

- Да, но какво се случва в организма на пациентите с диабет и кое ги прави по-уязвими?

- Причините за по-тежкото протичане на COVID-19 при пациентите с лош контрол на диабета е, че високите нива на кръвната захар водят до повишено гликиране на рецепторите ACE2, при което вирусът по-лесно се прикрепва и прониква в клетките на организма. Бързата корекция на кръвно-захарните нива подобрява чувствително прогнозата по отношение протичането на инфекцията както при хора с вече установен захарен диабет, така и при пациенти, при които за първи път се установява повишено ниво на кръвната захар във връзка с коронавируса.

- Какво трябва да направи пациент със захарен диабет, ако се окаже заразен?

- При установяване на инфекция с коронавирус пациентите със захарен диабет трябва да се обърнат към лекуващия ендокринолог, защото може да се наложи коригиране на терапията. Те трябва ежедневно успоредно с температурата да измерват и нивата на кръвната си захар. При евентуалното им покачване е необходимо да се реагира своевременно и адекватно. В никакъв случай не препоръчвам на пациентите сами да си коригират терапията, тъй като рискуват да се влошат. Пациентите, които са на инсулин, с тест-лентички редовно да проверяват за наличие на кетони в урината. Желателно е да приемат достатъчно количество течности, поне по два литра за денонощие. Храната им трябва да бъде разнообразна и да съдържа достатъчно количество белтъци, витамини и минерали. Не трябва да се прекъсва назначената терапия, освен по указание на лекуващия ендокринолог. Това може да се наложи при силно намален калориен прием във връзка с гадене, повръщане или изразено безапетитие. Целта е да се избегнат хипогликемии и влошаване състоянието на пациента.

- Споменахте промяна в терапията. В какви други случаи се налага тя?

- При средно тежки и тежки форми на COVID-19 диабетикът може да се наложи да премине от перорална към инсулинова терапия. Такива пациенти задължително се лекуват в болница. Обикновено след подобряване на състоянието те се връщат на предишната терапевтична схема.

- Какво е мнението ви за ваксинацията на пациентите с диабет?

- Ваксинацията за коронавирус при хора със захарен диабет е силно препоръчителна!

- Според някои проучвания коронавирусът може да отключи диабет и при здрави хора...

- Да, д-р Какарашев, за съжаление това е възможно! Към настоящия момент не знаем какви ще са дългосрочните ефекти върху здравето на преболедувалите от COVID-19, но разполагаме с проучване на последствията при тези, които преди 12 години са оцелели след преживян SARS. Този вирус е, така да се каже, първи братовчед на COVID-19. Цели 60% от преболедувалите SARS са развили нарушения на глюкозния метаболизъм и 68% от тях са направили хиперлипидемии. Засега не е ясен механизмът, по който става това, но знаем, че COVID-19 е подобен на SARS и можем с тревожност да очакваме увеличение на броя на хората със захарен диабет и с други метаболитни нарушения. Важно е да запомните, че след преболедуване от коронавирус, дори и да нямате хронично заболяване, е препоръчително да си правите поне веднъж годишно изследвания на кръвната захар, липидния профил, чернодробната и бъбречната функция.

- Освен диабетици има и хора с други ендокринни заболявания. При кои от тях коронавирусът може да протече по-тежко?

- Следващите по честота ендокринни заболявания са тези на щитовидната жлеза. Най-общо те могат да се разделят на три групи. При първата група се наблюдава хипертиреоидизъм - това са Базедовата болест и токсичната нодозна гуша. При втората група има хипотиреоидизъм - това най-често са тиреоидит на Хашимото и състоянията след оперативно отстраняване на щитовидната жлеза. При третата група има увеличение на щитовидната жлеза, при което се установяват или не се откриват възли в жлезата. При тях обичайно нивото на щитовидните хормони е в референтни граници и функцията на жлезата е нормална. Важно е пациентите със заболявания на щитовидната жлеза да знаят, че независимо от диагнозата им и от провежданото лечение рискът от заразяване при тях не се увеличава. Те трябва да продължат с провежданата терапия и ако имат желание да се ваксинират, да го направят спокойно, защото имунизацията при автоимунни тиреоидни заболявания не е противопоказна.

- А възможно ли е COVID-19 да отключи заболявания на щитовидната жлеза?

- Да, възможно е, д-р Какарашев ! Понякога COVID-19 може да причини подостър тиреоидит при здрави хора, които са нямали предшестващо тиреоидно заболяване. Сърдечен пулс над 100 удара/минута, лесна уморяемост, повишаваща се телесна температура, болка и подуване в предна шийна област са някои от симптомите на заболяването, за преценката на които се налага неотложна консултация с ендокринолог.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.