0

Контролът на кръвната захар е от изключително значение за изхода от коронавирусната инфекция, казва в интервю пред "Здравен Телеграф" ендокринологът д-р Захари Никитов.

Контролът на кръвната захар е от изключително значение за изхода от коронавирусната инфекция, казва в интервю пред "Здравен Телеграф" ендокринологът д-р Захари Никитов.

- Д-р Никитов, какво трябва да знаят пациентите със захарен диабет за COVID-19?

- Д-р Какарашев, захарният диабет е най-разпространеното ендокринно заболяване не само в България, но и по света. През последната година и половина инфекцията с новия коронавирус се превърна в най-тревожния световен здравен проблем. Причината е, че често заболяването протича тежко, а не рядко и завършва фатално. Особено уязвими се оказаха възрастните хора с хронични заболявания и в частност тези, които страдат от захарен диабет. Честотата на захарния диабет тип 2 във възрастта след 60 години достига и дори надминава 10% от населението, което ясно очертава важността на проблема. Всеки диабетик трябва да знае няколко важни неща за Ковид-19. На първо място, вероятността диабетик да се зарази с коронавирус е не по-голяма от тази при другите хора. При боледуване обаче пациентът със захарен диабет обикновено кара болестта по-тежко и настъпват повече усложнения. Проведено е проучване в САЩ, в което са участвали 784 диабетици, диагностицирани с COVID-19. От тях при 251, което представлява 32% от изследваните, се е наложила хоспитализация. Още по-притеснително е, че 148 от пациентите, или 18% от тях, са лекувани в интензивни отделения, където смъртността е изключително висока.

- От какво се определя рискът за хората с диабет?

- Рискът от тежко и потенциално фатално протичане на COVID-19 при пациентите със захарен диабет е в пряка зависимост от компенсацията на диабета. Друго проучване, проведено в провинция Хубей, Китай, ясно демонстрира това. В общата популация е установена смъртност 2,7%, докато при хората със захарен диабет тя е била 7,8%. Очевидно смъртността на диабетиците с коронавирус е около три пъти по-висока от средната смъртност. Радостен е фактът, че леталитетът при пациенти с добър контрол на диабета е бил едва 1,1%, докато при тези с лош контрол на диабета е цели 11%. Изводът е, че всеки диабетик трябва да поддържа в норма нивото на кръвната си захар, за да има шанс да оцелее при заболяване от COVID-19.

- Да, но какво се случва в организма на пациентите с диабет и кое ги прави по-уязвими?

- Причините за по-тежкото протичане на COVID-19 при пациентите с лош контрол на диабета е, че високите нива на кръвната захар водят до повишено гликиране на рецепторите ACE2, при което вирусът по-лесно се прикрепва и прониква в клетките на организма. Бързата корекция на кръвно-захарните нива подобрява чувствително прогнозата по отношение протичането на инфекцията както при хора с вече установен захарен диабет, така и при пациенти, при които за първи път се установява повишено ниво на кръвната захар във връзка с коронавируса.

- Какво трябва да направи пациент със захарен диабет, ако се окаже заразен?

- При установяване на инфекция с коронавирус пациентите със захарен диабет трябва да се обърнат към лекуващия ендокринолог, защото може да се наложи коригиране на терапията. Те трябва ежедневно успоредно с температурата да измерват и нивата на кръвната си захар. При евентуалното им покачване е необходимо да се реагира своевременно и адекватно. В никакъв случай не препоръчвам на пациентите сами да си коригират терапията, тъй като рискуват да се влошат. Пациентите, които са на инсулин, с тест-лентички редовно да проверяват за наличие на кетони в урината. Желателно е да приемат достатъчно количество течности, поне по два литра за денонощие. Храната им трябва да бъде разнообразна и да съдържа достатъчно количество белтъци, витамини и минерали. Не трябва да се прекъсва назначената терапия, освен по указание на лекуващия ендокринолог. Това може да се наложи при силно намален калориен прием във връзка с гадене, повръщане или изразено безапетитие. Целта е да се избегнат хипогликемии и влошаване състоянието на пациента.

- Споменахте промяна в терапията. В какви други случаи се налага тя?

- При средно тежки и тежки форми на COVID-19 диабетикът може да се наложи да премине от перорална към инсулинова терапия. Такива пациенти задължително се лекуват в болница. Обикновено след подобряване на състоянието те се връщат на предишната терапевтична схема.

- Какво е мнението ви за ваксинацията на пациентите с диабет?

- Ваксинацията за коронавирус при хора със захарен диабет е силно препоръчителна!

- Според някои проучвания коронавирусът може да отключи диабет и при здрави хора...

- Да, д-р Какарашев, за съжаление това е възможно! Към настоящия момент не знаем какви ще са дългосрочните ефекти върху здравето на преболедувалите от COVID-19, но разполагаме с проучване на последствията при тези, които преди 12 години са оцелели след преживян SARS. Този вирус е, така да се каже, първи братовчед на COVID-19. Цели 60% от преболедувалите SARS са развили нарушения на глюкозния метаболизъм и 68% от тях са направили хиперлипидемии. Засега не е ясен механизмът, по който става това, но знаем, че COVID-19 е подобен на SARS и можем с тревожност да очакваме увеличение на броя на хората със захарен диабет и с други метаболитни нарушения. Важно е да запомните, че след преболедуване от коронавирус, дори и да нямате хронично заболяване, е препоръчително да си правите поне веднъж годишно изследвания на кръвната захар, липидния профил, чернодробната и бъбречната функция.

- Освен диабетици има и хора с други ендокринни заболявания. При кои от тях коронавирусът може да протече по-тежко?

- Следващите по честота ендокринни заболявания са тези на щитовидната жлеза. Най-общо те могат да се разделят на три групи. При първата група се наблюдава хипертиреоидизъм - това са Базедовата болест и токсичната нодозна гуша. При втората група има хипотиреоидизъм - това най-често са тиреоидит на Хашимото и състоянията след оперативно отстраняване на щитовидната жлеза. При третата група има увеличение на щитовидната жлеза, при което се установяват или не се откриват възли в жлезата. При тях обичайно нивото на щитовидните хормони е в референтни граници и функцията на жлезата е нормална. Важно е пациентите със заболявания на щитовидната жлеза да знаят, че независимо от диагнозата им и от провежданото лечение рискът от заразяване при тях не се увеличава. Те трябва да продължат с провежданата терапия и ако имат желание да се ваксинират, да го направят спокойно, защото имунизацията при автоимунни тиреоидни заболявания не е противопоказна.

- А възможно ли е COVID-19 да отключи заболявания на щитовидната жлеза?

- Да, възможно е, д-р Какарашев ! Понякога COVID-19 може да причини подостър тиреоидит при здрави хора, които са нямали предшестващо тиреоидно заболяване. Сърдечен пулс над 100 удара/минута, лесна уморяемост, повишаваща се телесна температура, болка и подуване в предна шийна област са някои от симптомите на заболяването, за преценката на които се налага неотложна консултация с ендокринолог.