COVID-19 изтри една трета от търсенето на офиси

COVID-19 изтри една трета от търсенето на офиси

Стари кабинети стават жилища

Пандемията и работата от вкъщи може би ще изтрият 20-30% от търсенето на офис пазара в София. По-голяма част от търсенето на бизнес помещения е на етап изчакване и след март 2020 г. се реализираха само тези сделки, при които договарянето беше започнало по-рано.

Най-засегнатият сегмент са по-малките офис сгради, в които се отдават помещения между 50 и 200 кв. м и където наематели са малки и микрокомпании, обяви Владислав Кайзеров, консултант по бизнес имоти и член на управителния съвет на Международната федерация за недвижими имоти ФИАБЦИ-България (FIABCI). За някои от тези обекти вече се обмисля трансформацията от офисни в жилищни.

„Има и лъч надежда за този сегмент в следващите месеци и той е свързан със

започналата оптимизация на площи от страна на бизнеса

коментира Кайзеров в ефира на Блумбърг тв.

„Търсене на големи офис площи над 1000 кв. м в момента има само от фирми, които се преместват от една сграда в друга. Когато се реализират такива сделки (релокация), те са за 20-30% по-малко площ от това, което фирмите са ползвали до момента“, разкри той.

Според Кайзеров IT и BPO компаниите са едни от най-незасегнатите от пандемията и те ползват в момента максимум 30% от наетите офиси, защото голяма част от служителите им работят от вкъщи. Той очаква дигитализацията и работата от вкъщи на служителите да продължи да диктува пазарните тенденции.

„Това ще има негативен ефект върху пазара. Например компания с изтичащ договор ползва досега цяла сграда с площ 3500 кв. м и сега се замисля да наеме най-много 2000 кв. м“, коментира експертът. Експертът е на мнение, че

свитото търсене на офис площи се отразява и на наемите

„Увеличава се разликата между офертните нива и тези, на които се сключват сделките“, заяви консултантът по бизнес имоти. „Ако при нормален пазар тази отстъпка е 10%, сега може да достигне 20-25%“, добави той.

Владислав Кайзеров информира, че в следващите месеци - до година и половина, ще излязат около 300-350 хиляди кв. метра нови офис площи на пазара, ако се реализират всички проекти.

Той очаква, че все по-ясна ще става разликата между нов проект, който тепърва трябва да намери наематели, и проект, който има наематели, но трябва да поддържа своята заетост.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.