Цонев: Пеевски никога не е имал кредити от Банката за развитие
2

Цонев: Пеевски никога не е имал кредити от Банката за развитие

„Фактите показват, че Делян Пеевски никога не е имал кредити от Българската банка за развитие - нито в лично качество, нито като собственик. Ние от партията сме говорили на тази тема с него и имаме много ясна представа с документи, че това не отговаря на истината”. Това заяви пред Нова телевизия зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев.

Доколкото знам, само в една фирма - холдингът „Булгартабак”, Пеевски е бил миноритарен собственик. Факт е, че г-н Пеевски няма такива кредити, никога не е имал”, каза още той. Цонев посочи, че очакват от министрите да изнасят само и единствено факти. Призова министър Кирил Петков да каже има ли конкретни факти за участие на Пеевски. „Иначе излиза така: „една жена каза на пазара”. Нека да бъдем сериозни”, призова той.

Цонев обясни, че от партията приветстват проверката в ББР и това да се извърши ревизия на управлението. „ББР има пълен лиценз. Това означава да дава кредити на малки, големи, средни и всякакви фирми. Второ - нека да проверят как са обезпечени въпросните кредити. Преди това има една проверка на Европейската централна банка, при която ББР също беше проверена. Какво показа тя - че в ББР няма необезпечени и лоши кредити и няма нарушен баланс”, каза той.

Цонев попита на кого да се вярва - на Иво Мирчев или на министъра, който е на служба от една седмица: „Призовавам ги да си защитят харвардските претенции. Защото, когато говориш за кредити, трябва да кажеш на хората, че кредитът не е мръсна дума, кои са обслужвани и кои не”, добави още той. По думите му Българската банка за развитие е най-добре капитализираната - с 38% капиталова адекватност.

По думите на Цонев ДПС смята, че служебното правителство трябва да направи проверка на състоянието на страната. Според него то трябва да подходи така, че държавата да работи, докато няма парламент. Най-важната задача, по думите му, пред служебния кабинет е да организира изборите, така че всички гласоподаватели да могат да упражнят правото си на вот. Относно предстоящия предсрочен парламентарен вот Цонев обясни, че Движението не очаква много повече гласове от Турция, по-скоро такива от Западна Европа заради броя техни избиратели, които са на работа в тези страни.

Междувременно преди това пред Нова телевизия Иво Мирчев от "Демократична България" обвини ГЕРБ, че наричат скандала около ББР "претоплена манджа", но не казват, че е бил потулван с години. "Министерството на икономиката бе отдадено на концесия на Пеевски и ДПС. Това е публична тайна и се случи под опеката на двама министри – Емил Караниколов и Лъчезар Борисов”, Мирчев. По думите му според устава на ББР всеки кредит, който е над 5% от капитала на банката, трябва да мине през надзора. „Тези кредити са с такъв размер и това означава, че шефът на надзора ги е одобрил лично”, добавя Мирчев. Според него, работата на банката е да помага на малките и средни предприятия, защото те имат много по-малък достъп до финансов ресурс. „Основният въпрос е защо пари на данъкоплатците са използвани, за да се отпуснат кредити на големи фирми. И то неслучайни фирми. В устава на банката пише, че не може да отпуска кредити на фирми, свързани с политически лица. Имало е пропуски и от надзора на БНБ”, заяви още Мирчев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.