Цяла седмица дъждове: София и Кърджали с най-обилни валежи (ОБНОВЕНА)

Цяла седмица дъждове: София и Кърджали с най-обилни валежи (ОБНОВЕНА)

Речните нива ще се повишат днес и утре в резултат на Средиземноморския циклон, който обхвана цялата страна. Валежите ще продължат, като ще започнат да спират във вечерните часове днес, но в сряда отново се очакват краткотрайни превалявания.

Тази сутрин най-големи водни количества са отчетени в София - 31 л/кв.м. На второ място е Кърджали с 25 л/кв.м и Хасково с 24 л/кв.м. В Сандански са паднали 22 л/кв. м дъжд.

По данни на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) в Дунавския басейн повишения на речните нива ще има в целия басейн, като по-значителни ще са те във водосборите на реките източно от р.Вит (р.Лом, р.Огоста, горните части от водосбора на р.Искър) и в планинските части от водосборите на р.Вит, р.Осъм и р.Янтра.
 
От следобедните часове днес ще започне понижение на речните нива, като в резултат на оттичане повишения ще има все още в долните течения на основните реки. В четвъртък водните нива в реките от басейна ще се понижават или ще са без съществени изменения. В петък в резултат на валежи са възможни нови краткотрайни повишения на речните нива в басейна.
 
Опасност от поройни наводнения по данни на Европейската система за предупреждения за наводнения има днес в горните части от водосбора на р.Искър над град Нови Искър. 

Моделът за водосбора на р.Искър прогнозира водни количества на 9, 10 и 11 април  около и над средномногогодишните стойности.

И моделът за водосбора на р.Янтра прогнозира за този период водни количества около средномногогодишните стойности. Моделът за водосбора на р.Русенски Лом прогнозира водно количество в долното течение на р.Черни Лом и на 12 и 13 април да бъде около средномногогодишната стойност.
 
В Черноморския басейн в сряда и четвъртък речните нива ще са без съществени изменения, като в резултат на валежи нови краткотрайни повишения на нивата в долното течение на река Струма ще има през нощта на 10 срещу 11 април.

Към момента няма данни за населени места без ток и вода заради лошото време, няма информация и за наводнени обекти.

Над страната вече се разположи средиземноморски циклон, който носи дъжд и лошо време. Атмосферната циркулация над Европа създава условия за по-продължителен период на време с превалявания, типично пролетно по своя характер. Тези условия ще се запазят и в следващите дни.

Днес е обявен жълт код за интензивни валежи в 16 области в Западна, Централна и Южна България.

Предупреждението е в сила за районите на Видин, Враца, Монтана, Ловеч, Габрово, София-област, София-град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Смолян, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково и Кърджали. Прогнозираните количества на валежите за денонощието е около 25 до 35 л/кв.м., като в отделни, главно планински райони са възможни и повече. Очакваните количества на валежите са около 25 до 35 л/кв. м, в планинските райони е възможно да вали и повече. 

Още тази вечер валежите ще започнат да отслабват, но няма да спрат.

Ниско налягане над южните части на Европа и Средиземноморието създава условия за превалявания над Балканите в периода чак до началото на следващата седмица. С прекъсвания почти всеки ден над страната ще има валежи, като в сряда, четвъртък и петък те ще са по-активни в следобедните часове и над планинските райони.
 
В края на тази седмица, нов циклон ще влоши допълнително времето над страната и в събота, и неделя ще очакваме повече валежи и на повече места.

Този характер на времето ще се запази и в началото на следващата седмица, но след това за два-три дни времето ще се стабилизира, ще има повече слънце. Отново валежи се очакват след 20 април.
 
Температурите няма да се променят съществено и ще са от 15 до 20 градуса, като по високите полета в отделни дни ще са и по-ниски, а в равнините на Южна България до 23-25 градуса.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.