Еврото е валута, а не сребърен куршум. Така коментира еврокомисарят Валдис Домбровскис, заместник–председател на Европейската комисия, евентуалното влизане на България в Еврозоната.

По думите на Домбровскис е важно да се дискутират икономическите ползи от влизането на България първо в чакалнята, а после и в Еврозоната.

"Преди всичко, от гледна точка на ЕК, ние приемаме много добре намерението на България да се включи към ERM 2. Има доста предимства за българската икономика, включително по-ниски валутни и обменни курсове, както и по-големи ползи за бизнеса и за пътуващите", смята еврокомшсарят.

По думите му действащият валутен борд и въвеждането на политиката на ЕЦБ е от голяма полза.

По време на дискусията най-често задавания въпрос беше за евентуален скок на цените след влизането ни в Еврозоната. "Това е много разпространена нагласа, но ако погледнете последните 5 държави, включили се към Еврозоната, ще видите, че ефектът ограничен - 0.2-0.3% инфлация", коментира Домбровскис.

"На първо място е практическата подготовка. Според нас България отговаря на всички фискални критерии с изключение на валутните изисквания. Новият елемент е включване към банковия съюз на базата на тясното сътрудничество с ЕЦБ, а това са отделни законодателства - за държавни предприятия, за закони против прането на пари. А доколкото знам, в момента има координиран прогрес в България и може да очакваме позитивен отговор", каза еврокомисарят за напредъка ни.

На въпрос дали надзорът от ЕЦБ и влизането ни в Еврозоната може да донесе до по-добро използване на европейските пари, Домбровскис коментира, че двете не са свързани: 'Има неща, които да свързани с въвеждането на еврото и такива, които не са - ефикасността на използването на европейските средства и фондове не е свързано. Затова съществуват европейски регламенти и регулации как се използват те, както и строги механизми за прилагане. Например дали са използвани правомерно, а ако има нарушения, то те да могат да бъдат спрени" 

Но ефектът от еврото е: "Първо, очаква се ефектът върху лихвените проценти да е положителен - това е потвърдено от БНБ и от българските власти, както и от опита от други държави. Например с Латвия. Вече 5 години прибалтийската държава е с евро и е доказано, че има доста спестявания, а това спомага за разширяване на икономиката. Това беше потвърдено и от различните кредитни агенции - включването в ERM 2 е положителен фактор, а това ще доведе до по-добър кредитен рейтинг и по-ниски лихвени проценти", коментира Домбровскис.

От 28 членки 19 са в Еврозоната, само Дания и Великобритания имат задължение за включване на Еврозоната. Няма механизъм, който да принуждава, или да има крайни срокове. Всяка страна членка трябва сама да избере кога да се включи и да не бърза, каза още зам.-шефът на Еврокомисията.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

100 000 маски на ден шият кооперациите на хората с увреждания

Трудово-производителни кооперации на хора с увреждания от цялата страна преориентираха производството си в рамките на няколко дни. Шивашки кооперации от София, Варна, Бургас, Плевен, Благоевград, Шумен и други градове успяват да достигнат 100 000 бр. общ дневен капацитет с възможност за увеличаване на производителността.

Безработицата в ЕС се задържа на 6,5 на сто, в България 4,1%

Безработицата се е задържала на равнище 6,5 на сто на месечна основа в ЕС през февруари и се е понижила до 7,3 на сто в еврозоната през февруари, месец преди европейските страни да наложат редица ограничителни мерки срещу разпространението на Ковид-19, съобщи европейската статистическа служба Евростат.