Циркът във война за пари и чест
2

Циркът във война за пари и чест

По-малките обидени на Балкански, че ги прати в сивия сектор

Българският цирк е на прага на мащабна война, а повод за това са 500 000 лева, които държавата обеща за спасение на това изкуство, но и интервю, което Александър Балкански даде пред в. „Телеграф“.

В цирка не всичко е пари и бизнес, заяви пред „Телеграф“ Деси Митева-Иванова, която е председател на Българската младежка циркова асоциация. Тя и колегите й са засегнати най-вече от това, че акад. Балкански ги обяви за част от сивия сектор и като артисти, които не правят изкуство.

Достойнство

„Г-н Балкански е човек с награда за чест и достойнство от съюза на артистите, макар че в последните действия не виждам нищо достойно. Нямам нищо против него, нека си хвали стоката. Наистина е най-големият, наистина е направил нещо страхотно, но защо скача срещу по-малките циркове? Ако един човек е наистина голям и постигнал толкова, трябва да се радва на постиженията на по-малките и да ги закриля. Истински успелият подава ръка на тези под него. Защо се занимава с такива махленски неща?“, пита Деси Митева-Иванова. Тя останала изненадана от думите на академика. Цирк „Иванов“ стана първият в света, отворил врати по време на пандемията. Тогава спектаклите се играеха на открито в парка на „Овча купел“ срещу руините на банята с лековита вода. От цял свят получили похвали и пожелания за успех. От Австралия и Америка им писали, че са лъч надежда в пандемията, само академикът подценил постижението. И после направиил метафората, че една тенджера с манджа им стига да се издържат. Тя пита риторично как се издържат с тенджера цирк с 13 камиона или цирк с 40 животни, като „Арлекино“. Цирк „Иванов“, както и другите 9 в асоциацията, точно преди пандемията направили много сериозни разходи за нови постановки. Някои играли по един-два спектакъла, други изобщо не успели да отворят, когато обявили карантината. Сега след оповестяването на новите случаи за заразени публиката естествено се отдръпва и цирковете един по един отново затварят.

Нелегално

10-те цирка извън „Балкански“ не могат да приемат и това, че академикът ги прати в сивия сектор. Те са регистрирани в Министерството на културата, а отделно казват, че във всеки един град са чужденци и постоянно ги проверяват НАП, инспекцията по труда и всички други служби. Цирковете са членували в съюза на артистите и Балкански е бил техен председател. Казват, че основната му задача е била да предотврати забраната за използването на диви животни в цирка (б.р. в повечето европейски страни така няма), но той не се е справил с това. Дори има мнения, че е помогнал за нея, а сега се оплаква именно от тази забрана.

Опасяват се, че Балкански, който заяви пред „Телеграф“, че му трябват 200-300 хиляди лв. за спасение от фалит, ще завземе всичките 500 хиляди, които държавата отпусна. Искали да се срещнат с министъра на културата и с изненада разбрали от медиите, че Балкански два пъти през май, а после и през юли се видял с Банов, а те дори не били поканени и никой не направил опит да се свърже с тях. Сега имат среща с подчинена на министъра идната седмица, за да си кажат проблемите.

Те се отписали от съюза на Балкански, защото не получават защита от него. „Всички имаме повече животни от Балкански, той има 4 понита. Тези камили, за които постоянно говори, не са стъпвали на манежа. Те са си ферма и да кандидатства по програма за развитие на селските райони, за да ги храни, защото те не са циркови артисти и не са били. Той самият споделя, че не разбира от дресура. Като е академик трябва да има широкоспектърни познания, а дресурата е един от петте основни стълба в цирка. Но не искам да си вадим кирливите ризи и да правим циркаджийски номера, а да видим какво и как наистина можем да направим, за да спасим това изкуство“, завършва Деси Митева-Иванова.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.