0

С едмица на висшата мода в Париж за пореден път събра най-големите имена в модната индустрия, които отправиха актуалните си предложения за естетите.

Седмица на висшата мода в Париж за пореден път събра най-големите имена в модната индустрия, които отправиха актуалните си предложения за естетите.

Италианската модна дизайнерка Мария Грация Киури обра овациите с колекцията си за „Диор“. Ревюто напомняше цирково представление, тъй като манекенките бяха дегизирани и гримирани като клоуни, като носеха шапчици с воали, а по лицата им бяха изрисувани черни сълзи. Терен за представянето на линията даде шапито, инсталирано в градините на музея "Роден".

"Париж има отдавнашни традиции в цирка, но ако си припомним за Фелини и неговия филм "Осем и половина", ще заключим, че същата традиция е налице и в Италия. Това напомня седмица на модата. Става въпрос за

шествие, в което всяко облекло е с определен "характер".

Той може да е "смел", като например черния костюм тайор с панталон, или "меланхоличен", като роклята в пастелни тонове", заяви дизайнерката.

Колекцията черпи вдъхновение от света на цирка и това проличава във включващите ромбове мотиви върху жакард, сатен и органза, в бродираните животни върху поли, в изображенията на пламъци върху дълги рокли с украса от пайети, в костюмите тайори, които напомнят облекла на дресьори на животни. Преобладаващите цветове създават впечатлението, че облеклата са покрити с тънък слой прах и че наскоро са били извадени от стари скринове или са били купени от амбулантни търговци. Мотивите в бродериите, вдъхновени от модата през 50-те години на миналия век, са опростени за тази колекция.

"Става дума за персонален лукс",

намигна Киури. Дефилето аплодираха италианската актриса Моника Белучи, британската й колежка Кристин Скот Томас, както и Бианка Джагър.

Следващата марка, която отправи предложението си по време на седмицата на висшата мода във френската столица, е „Грималди“. Италианската актриса Азия Ардженто влезе в ролята на манекенка за дефилето на сънародника си Антонио Грималди. Той представи рокли с асиметрични форми, както и такива с шлейф. Специално за Ардженто дизайнерът е проектирал къса булчинска рокля с украса от щраусови пера.

По време на събитието дизайнерът Бертран Гион представи тоалетите си за лейбъла "Скиапарели". Колекцията е с космическа тематика и отдава почит на основателката на модната къща Елза Скиапарели, която си е сътрудничила със Салвадор Дали. Звезди са основните акценти - върху издутите ръкави на костюм тайор, върху черна вечерна рокля с украса от пайети, върху футуристични очила, в бижута, върху сатенени костюми с бродерии. Гион представи и костюми тайори в комбинация с каубойски ботуши.

84-годишният Джорджо Армани пък заложи на изчистени силуети, вдъхновени от естетиката на ар деко, а дефилето на марката се проведе на фона на музика от филма "Конформистът" на Бернардо Бертолучи. В актуалната колекция на „Армани“ силно застъпен е червеният цвят. Черното също се среща често върху тоалетите на лейбъла, най-вече при вечерни рокли с подчертан триизмерен ефект и с украса от пайети и кристали.

В колекцията си за "Живанши" британската модна дизайнерка Клеър Уейт Келър, която създаде булчинската рокля на Меган Маркъл, избра да почете женствеността. Силуетите са графични, а в редица облекла са използвани прозрачни материи. Сака с украса от бяла дантела са комбинирани с черни панталони. Дълга черна рокля пък е съчетана с една-единствена дълга ръкавица в електриково синьо. Другите преобладаващи цветове са жълтото, виолетовото, кобалтово синьото, червеното.

Покрай модна къща „Шанел“ пък се заформи скандал. Дизайнерът Карл Лагерфелд отсъства от дефилето на марката, което се проведе в Гран пале в Париж. Това досега не се е случвало, а говорителите му се оправдаха, че „просто е уморен“. Лагерфелд остави на директорката на студиото Виржини Виар, която е негова дясна ръка, да представи колекцията. Линията е вдъхновена от XVIII век. Основните цветове са черно и бяло. Сред вип гостите бяха американската режисьорка София Копола, бившата манекенка и моделиерка Инес дьо ла Фресанж и фреската актриса Карол Буке.