Цирк Балкански съди кмет

Цирк Балкански съди кмет

Загубили 600 000 лв. само за ново шапито, хранят стадо камили и 6 каракачанки

Легендата на българския цирк Александър Балкански-баща заяви пред „Телеграф“, че обмисля да съди кмета на столичния район „Младост“.

Причината е, че по закон всеки град е длъжен „да предоставя място за площадка, която да става за народни увеселения, в това число цирк, лунапарк и т.н.“, твърди артистът. А от район „Младост“ разиграват най-престижния цирк на Балканите, който официално е обявен от Световната асоциация на цирковете за международно значим. Балкански пояснява: „Както каза навремето Софиянски - с цирк пари не се правят. - Ами да ми каже кое друго изкуство прави пари – нито операта, нито театърът, все са на дотации!“

200 години

Тази година цирковата фамилия трябваше тържествено да чества своята 200-годишнина. Но се случи пандемията и нанесе сериозен удар на единствения академичен цирк у нас. Пред „Телеграф“ Александър Балкански-баща заяви: „През 2020 г. трябваше да честваме 200 години на циркова фамилия Балкански, а сега се борим за оцеляването на цирка не само като изкуство, но и физически. Дадохме над 600 000 лв. за ремонти, подготовка, ново осветление, съвсем ново шапито. Бяхме се охарчили докрай. Когато стана така, че забраниха спектаклите заради коронавируса, не можахме да отворим цирка. Положението е крайно критично. Имах среща с министъра на културата, обещаха помощ. Пуснах и второто си писмо до министъра. Но засега няма нищо конкретно. Нас 10, 20 или 50 хиляди не ни оправят. За един ден можаха да решат въпроса за фитнесите, би трябвало да обърнат внимание и на нас“. После добавя: „За мен е ясно, че юни и юли хората трябва да се отръскат от страха от коронавируса. През август трябва да отидат на море, на планина и съвсем да се отърват от него. Затова решихме на 1 септември да направим премиерата на новия спектакъл. Тя ще е на цирковата площадка в Зона Б5, в парк Възраждане в София“.

Шкембе чорба

Балкански-баща пояснява: „Дано не дойде втора пандемия. Много неща ще изчезнат. От 60 театъра в София ще останат 4-5. Циркът ще изчезне въобще като изкуство. Ако трябва да се прехранваме, отваряме една шкембеджийница и все ще има по една чиния и за нас. Но ние сме били 200 години циркови артисти и това много задължава. Не можем и да емигрираме. Имаме 650 тона материална част и 760 линейни метра товар. Трябва ни един цял ферибот само за нас. Храним 12 камили, 4 понита, 6 каракачански кучета. За камилите 110 кг зърно на ден отива. Добре че имаме 60 декара ливади, та ги пускаме да пасат свободно. Оня ден докараха 400 бали сено, ще стигнат за месец и половина. Ние тези камили не можем да ги използваме за представление, защото първото и второто поколение са диви и не стават за манежа – сега имаме само две млади, които стават за циркова работа“. След това доайенът заключава: „Тоя вирус промени страшно света. На никой не му е до изкуство, до театър, до цирк. Трябва обаче да свикнем да живеем с вируса и да го преборим. Може да стане така – на 1 септември да отворим цирка и на 9 септември да го затворим завинаги. В Италия има около 1000 цирка, тяхното министерство на туризма и спектакъла е дало 30 млн. евро в помощ на техните циркове. Какво са 200-300 хиляди лева в помощ на цирк „Балкански?!“.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.