Гърция за първи път ще открие свое посолство в Северна Македония, която на свой ред ще направи същото в Атина. Това заяви днес гръцкият министър-председател Алексис Ципрас на пресконференция в Скопие след разговори с премиера на Северна Македония Зоран Заев и след заседание на Висшия съвет за сътрудничество на двете страни.

Премиерът Заев заяви, че посещението на гръцкия му колега в Скопие е израз на общата политическа воля и ясен знак за решаването на спорните въпроси между двете страни като принос за едни нови Балкани, предаде агенция МИА.
На съвместна пресконференция с Ципрас Заев каза, че от 17 юни миналата година, когато двете страни подписаха Преспанското споразумение, на няколко пъти те пишат нова история. Гърция е първата страна, ратифицирала протокола за членство на Северна Македония в НАТО, а Ципрас отправи апел към ЕС да започне преговори за членството й в съюза, припомни Заев.
Той посочи, че политическата воля, приятелството и доверието, изградени през последните месеци, са довели до днешното заседание на Висшия съвет за сътрудничество между двете страни, на което бе подписан план за действие за засилване на сътрудничеството в духа на Преспанското споразумение.
"Когато гледате в миналото, виждате пропуснати възможности, когато гледате в бъдещето, виждате отворени възможности и общи интереси. Двете съседни държави взеха смели решения, а онова, което изглеждаше невъзможно, днес е реалност", каза Заев.
Премиерът на Македония съобщи, че Северна Македония и Гърция са се договорили до средата на май да бъде формирана съвместна експертна група за търговска употреба на името, терминологията и търговските марки, и са подписали меморандуми за сътрудничество, които подобряват живота на гражданите и на двете страни.
"Преди месеци се сдобих с добър приятел. Алексис е мой другар и приятел на нашата страна. Препоръчвам всички ние да градим приятелство с нашата съседка Гърция и с останалите наши съседи", подчерта Заев.
Заев съобщи, че по-късно заедно с Ципрас ще открият бизнес форум с участието на над 400 бизнесмени от двете страни, с който ще се създадат възможности за търговска, културна и инвестиционна размяна.
Премиерът посочи също, че за Северна Македония няма алтернатива на членството в ЕС и НАТО, но тя смята да продължава сътрудничеството с Русия, Китай и Изтока, което носи полза на гражданите и допринася за икономическото развитие и повишаването на икономическите стандарти.
"Затова за нас е важно, че Руската федерация признава новото ни конституционно име Република Северна Македония, което е положителен сигнал за продължаване на нашето сътрудничество", каза Заев.
Трябва да тичаме и да бързаме, защото вече изгубихме три десетилетия, трябва да прескочим всички пропасти, да се опитаме от история на войните и разделението да преминем към сътрудничество и растеж . Това заяви днес гръцкият премиер Алексис Ципрас. "Нашето официално посещение представлява историческа стъпка напред за Балканите и Европа. Ние сме тук, за да намерим решение и да гледаме напред, да градим мостове вместо стени", заяви Ципрас.
Той припомни, че преди месеци Гърция беше първата страна, ратифицирала протокола за присъединяване на Северна Македония към НАТО, и съобщи, че двете страни подписват меморандум за разбирателство във връзка с процеса на интеграция на страната в ЕС.
Най-важната тема на срещата, по думите на Ципрас, е била икономиката. Той посочи, че води със себе си голяма бизнес делегация от Гърция, а в Северна Македония и досега, въпреки трудностите, са работили много гръцки предприемачи. Ципрас съобщи, че е формиран координационен комитет за сътрудничество на двете страни.
Гръцкият премиер каза още, че Северна Македония и Гърция са подписали договор за отбрана, който е доказателство за волята на Гърция да помогне в изграждането на отбранителните капацитети на Северна Македония, включващи обучението на кадри, отбранителната индустрия, военното разузнаване и въздухоплаването.

По темата: Македония Гърция
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

US разработка: Лепенка – ваксина ще гони коронавируса

Лепенка - ваксина с дължина сантиметър и половина ще спаси света от безмилостния коронавирус – смятат учени от факултета по медицина към Университета в американския град Питсбърг, чиито ръководител е професор Андреа Гамбото.