ЦИК си търси ново лого, дава награда от 5000 лева

ЦИК си търси ново лого, дава награда от 5000 лева

Жури ще подбере най-добрия проект, финалното одобрение – на комисията. Визуализацията готова до март

До началото на март Централната избирателна комисия (ЦИК) ще се сдобие с ново лого.

Още в края на миналата година от изборната комисия се свързаха със Съюза на българските художници и с Националната художествена академия за съдействие. Те на свой ред им предоставиха трима експерти, които да им помогнат с изработката на документацията и критериите за конкурса. В резултат комисията покани петима художници, като всеки от тях трябва да изготви проект с две лога – на български и английски, да подготви визуализация, в това число и презентационни материали. Така те нагледно трябва да покажат как ще изглежда логото и върху визитки, химикалки, бланки и други.

Всеки от тях трябва да изпрати идеите си до ЦИК

до средата на месеца. Специална комисия ще влезе в ролята на жури и ще одобри най-добрия проект, като по план това трябва да стане след около седмица. В самата комисия ще влязат общо 7 души – четирима външни експерти, които естествено ще получат възнаграждение, и трима от самата ЦИК. След това обаче окончателното одобрение ще дойде от ЦИК. До края на месеца или началото на март пък трябва да бъде готова визуализацията, а ЦИК да се сдобие с нов образ на логото си.

Победителят пък ще получи награда от 5000 лева,

като едно от задълженията му е да прехвърли на ЦИК авторските права за проекта си. Петимата специалисти, които са поканени от ЦИК да изработят лого на комисията, са Милена Вълнарова, доц.д-р Димитър Димитров, Филип Попов, Велина Мавродинова, Константин Кокаланов, все изявени в дизайна и графиката. Вълнарова е илюстратор на книги и дизайнер, с награди от Южна Корея и Япония. Димитров пък е преподавател в НБУ, но наред с това работи в областта на рекламата. Художникът и дизайнер Филип Попов пък е с награди от България и чужбина. Мавродинов пък е известен в областта на графиката, а Кокаланов е художник от НХА.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.