ЦИК ще купува още около 4000 флаш памети за машините за вота

ЦИК ще купува още около 4000 флаш памети за машините за вота

ЦИК обмисля да купи още около 4000 флаш памети, които ще са нужни за машините за вота на 11 юли. Това стана ясно на днешното заседание на комисията.

Именно затова от ЦИК възложи на юристите си в бръз порядък да подготвят документите за обявяване на поръчката за покупката на тези USB флаш памети.

Докладчикът Емил Войнов поясни, че е поръчал на сътрудниците да проверят с колко точно флаш памети разполага ЦИК. От старите 9600 устройства има над 18 000 такива флашки. От тях обаче 400 са били ползвани за частичния местен вот преди седмица, а 360 са за секциите в чужбина. 2 пък са били повредени, а други 150 трябва допълнително да бъдат тествани дали са функционални.

Войнов напомни, че за вота на 11 юли ЦИК ще се сдобие с 11 237 машини. За тях се нуждаели от 21 526 бройки флаш памети, а сега разполагали с 17 888. Затова трябвало още 3638. Именно в тази връзка ЦИК ще обяви поръчка за тяхната доставка, но колко ще струва това не стана ясно по време на заседанието.

Преди това от ЦИК разрешиха на Сиела Норма да бъдат освободени онези 78 куфара с компоненти и части за машини, които за вота на 4 април бяха изпращани по Еконт. Тогава те бяха иззети от МВР и стояха в няколко РПУ-та в страната. След дълга кореспонденция между ЦИК, Сиела и МВР тези машини бяха прибрани в склада, където са останалите устройства, но не можеха да се използват докато не се уточни, те част ли са били от първоначалната поръчка за 9600. Сега след поредното писмо на Сиела стана ясно, че тези 78 куфара не са били част от първите 9600 машини и са били съхранявани в отделен склад. Посочват, че ако не се освободят тези устройства, то това поставя под заплаха тяхното задължение за техническа поддръжка на машините за следващия вот - на 11 юли.

Оказа се,че от тези 9600, чиято собственост трябва да бъде прехвърлена на ЦИК, имало някои със счупени екрани. Те ще бъдат подменени.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.