ЦИК купува още 1600 машини за вота на 14 ноември (ОБНОВЕНА)

ЦИК купува още 1600 машини за вота на 14 ноември (ОБНОВЕНА)

  • Слагат по две устройства в 2119 секции в страната
  • При балотаж: Пращат в чужбина нов комплект от 420 машини
  • Партиите се регистрират в ЦИК до 29 септември, внасят само един списък за подкрепа

ЦИК ще купи допълнително 1600 машини, които ще са нужни за изборите 2 в 1 на 14 ноември. Това стана ясно на последното заседание на изборната комисия. Целта - да се обезпечи вотът в страната и зад граница, както и машинното гласуване в чужбина, дори и при евентуален балотаж за президентския вот. Предложението бе гласувано единодушно с 13 гласа "за".

За предишните два избора тази година - през април и юли, ЦИК се сдоби с общо 11 237 устройства. Те обаче няма да бъдат достатъчни.

За чужбина ще са нужни 420 машини, а при балотаж зад граница ще бъдат пратени други 420. Така, за да се обезпечи вота зад граница, ще са нужни общо 840 устройства.  Този дебат в ЦИК е заради варианта, който комисията обсъжда -  при балотаж да се изпрати нов комплект устройства зад граница. Преди дни пред Монитор" говорителят на ЦИК Росица Матева коментира, че може да не се наложи машините от първия тур зад граница да се пренастройват в посолствата, и то само за по-малко от седмица, ако се наложи втори тур. Именно затова обмислят резервен план, при който върху втори комплект машини за чужбина, налични в страната, да бъде инсталиран софтуер с електронната бюлетина с двете кандидатски двойки и да бъдат изпратени с дипломатическо карго за гласуването на балотажа. Така, както ще бъдат изпратени хартиените бюлетини за втория тур.

Отделно от това на заседанието е решено и в колко секции у нас ще има по втора машина. Става дума за 2119 секции. Това са секции, в които на предходния вот на 11 юли са гласували повече от 320 избиратели.

„За изборите на 11 юли определихме по 2 машини да има в секциите, в които са гласували над 420 избиратели. Тогава нямаше проблем с опашки в нито една секция, дори в някои секции втората машина въобще не беше използвана, но намали ли се броят на избирателите, които ще гласуват с една машина от 420 на 320, това може би е оптималната граница“, коментира на заседанието пък докладчикът Емил Войнов. От думите му се разбра,че сега заради вота  2 в 1 се очаква забавяне, тъй като на избирателите ще им отнеме повече време да гласуват.

Именно затова ЦИК реши да обяви процедура за обществена поръчка за нови 1600 машини. На заседанието обаче не бе коментирано колко ще струват те.

Отделно от това ЦИК реши да прати писмо до МС, тъй като договорът за склада, където се съхраняват всички устройства изтича до края на месец септември и той трябва да се поднови, а това е ангажимент на кабинета. от 5 юли вече държавата чрез ЦИК е собственик на машините. Досега наема за склада се плащаше от "Сиела Норма", от които бяха закупени първия транш устройства през пролетта.

10 ИТ експерти от ДАЕУ пък ще помагат на ЦИК в архивирането на данните от флаш паметите от машините, използвани на вота на 11 юли. Това ще започне следващата седмица, тъй като се оказа, че към момента от кашоните с документацията са извадени флашките само на около 11-12 РИК-а, от общо 31. След свалянето и архивирането на информацията, празните фалшки ще са нужни за предстоящите избори.

Партиите и коалициите се регистрират до 29 септември в ЦИК за вота на 14 юли, а всички кандидати за президент и народни представители ще са ясни до 12 октомври. Това пък е посочва в друго решение на комисията за нужните документи, които те трябва да представят. Този срок е в синхрон с хронограмата за изборите, които ЦИК вече прие. Ако някоя коалиция все  пак реши, че иска да направи промени в състава си, то крайният срок за това изтича на 09 октомври. От одобрените изборни книжа става ясно, че заявлението, което ще подават в ЦИК партиите и коалициите ще е едно, като в него ще отбелязват за кой точно вот искат да се регистрират  - за президент, за НС или за двата. Ако се явяват и на двата избора, ще представят и само един списък за подкрепа. ЦИК обаче ще поддържа няколко регистъра, тъй като се очаква да има формации, които ще искат да издигнат само кандидати за президент или само за Народно събрание.

Колко ще получат членовете на секциите?

ЦИК определи възнагражденията на членовете на районните и на секционните избирателни комисии за вота на 14 ноември, както и за евентуалния втори тур за президент.  Според решението шеф на СИК ще получи 130 лв., неговият заместник и секретарят ще взимат по 120 лв., а член на СИК - 100 лв. Допълнително всеки ще получи 50 % от тази сума заради работа в извънредна епидемична обстановка. По 15 лева ще има за онези, които участва в получаването на машините, бюлетините и другите изборни книжа, както и за подреждане на секциите.Тези, които ще носят протолоките след края на изборния ден, пък ще взимат и по 30 лева. При възможен втори тур на президентските избори председател на СИК ще получи - 105 лева, заместникът и секретаря - 95 лева, всеки член на СИК - 80 лева. Върху тези суми също ще се начислява 50 % отгоре за извънредната епидемична обстановка.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.