ЦИК с нова поръчка за машините - за обслужването, логистиката и софтуера

ЦИК с нова поръчка за машините - за обслужването, логистиката и софтуера

Финансовото министерство ще осигури допълнителни средства за устройства

Късно вечерта в четвъртък ЦИК реши да обяви нова процедура за машините. Този път тя е за обслужване, логистика и модификация на софтуера, но на старите устройства, които ще се ползват за частничния местен вот на 27 юни и за парламентарния на 11 юли.

Сумата по нея е 4,35 млн.лева без ДДС, като е под формата на договаряне без предварително обявление. Причината -"Сиела Норма", която е доставчика на старите 9600 устройства, ползвани за вота през пролетта, все още се води техен собственик,  все още държат софтуера. В процедурата се включва подготовка и зареждане в склада, ролки, хартия за машините, флашки и смарткарти.

Заместник-председателят Емил Войнов обосновал цената с тежката ситуация, в която е поставена Комисията, а именно - да преговаря с търговец без конкуренция, който има монополно положение на продукта който предлага, като има предвид  фирмата "Сиела Норма". 

Междувременно по време на заседанието шефката на ЦИК Камелия Нейнова е докладвала писмо от финансовото министерство, което се ангажира да осигури допълнително средства за ЦИК след сключването на договор за доставка на допълнителни машини за гласуване.

Какво точно пише в решението на ЦИК, вижте ТУК.

В четвъртък на редовната пресконференция на ЦИК, говорителят Цветзоар Томов поясни, че водят преговори с МС за актуализиране на план-сметката, което е и вратичката за решаване на проблема с доставка на нови 1500 машини. Тогава той добави, че имат оферта на друга фирма, която им предлага да достави 5000 устройства.

Преговорите между "Сиела Норма" и ЦИК за допълнителни 1500 машини се провалиха в началото на тази седмица, след като ЦИК заложи цена едва от 6,5 млн. лева, а от доставчика заявиха, че минималната сума е 14 млн. лева. До там се стигна, тъй като от ЦИК бяха предвидили в процедурата не само покупката на самите машини, но обслужването и модификацията на софтуера за три вида избори - частничния в края на юни, парламентарния през юли и президентския през есента.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.