ЦИК с анализ: Машинният вот е неоправдано скъп – 59 лева на глас

ЦИК с анализ: Машинният вот е неоправдано скъп – 59 лева на глас

Машинният вот е неоправдано скъп, като цената за един глас струва около 59 лева. Това стана ясно от думите на шефката на ЦИК Стефка Стоева пред депутатите от правната комисия при представянето на анализа на ЦИК за изминалия евровот.

В тази сума се включват разходите за наемане на машините, сертифицирането им, организиране на обществена поръчка, разпределение на секциите на случаен принцип, допълнителното възнаграждение на членовете на СИК. За сравнение един глас

с хартиена бюлетина струва 0,77 лева,

уточни Стоева. На 26 май с машини за гласували точно 158 967 избиратели, което е 7,59 % от всички гласоподаватели на евровота. В 3000 секции, където е имало машини, само 27 на сто от избирателите в тях са предпочели да гласуват с машина, а останалите над 72 % са избрали да пуснат хартиена бюлетина в урните. В 146 от секциите, където е имало машини, нито един избирател не се е възползвал от тази възможност. В 295 от секциите с машини пък са гласували под 10 избиратели. Стоева бе категорична, че ниският процент на възползвалите се от машинния вот показва, че тази форма на гласуване е неоправдано скъпа. „Много вероятно е тази цена да е още по-висока за предстоящите местни избори, за които законодателят предвижда да се гласува машинно вече в 6 000 секции, или в 67% от секциите в големите населени места“, допълни още тя. На евровота през май в 77 секции са установени несъответствия между данните от машинното гласуване и попълнените в протокола числа.

Близо 40% от протоколите на СИК с машинно гласуване съдържали грешки

при отчитане на действителните гласове или на преференциите. Въпреки всичко от ЦИК оценяват европейските избори като честни, спокойни и успешни, а активността е била е обичайна за страната при този вид вот.

Според Стоева обаче

увеличаването на секциите с машинно гласуване на местния вот наесен вероятно ще доведе и до повишаване на грешките

в протоколите на СИК и може да повлияе на резултата. Спецификата на предстоящите местни избори изисквало и специфична и уникална настройка на отделните машини за отделните СИК в страната, като някъде трябва да се настроят за 3, а другаде за 4 вида избор. Машинният вот според Стоева би забавил и протоколите. Не са били уредени в нормативни актове голяма част от въпросите. Кой ще произвежда машините и дали това ще е държавна политика, попита Стоева от името на ЦИК. Изборната комисия предлага Министерският съвет да се грижи за транспорта, съхранението и охраната на машините между отделните избори. Сериозни затруднения по думите й е възможно да има на първия тур при преброяване на преференциите за общински съветници. Предстои отпечатване на 265 вида бюлетини за общински съветници, 265 вида  за кметове на общини, 35 за кметове на райони и 3187 вида  за кметове на кметства.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.