0

Д о 50 лева отгоре върху надницата ще може да получат техническите сътрудници към РИК-те в деня на вота, заради това, че той се провежда в условията на пандемия. Това става ясно от решение на ЦИК от последното си заседание, с което изменят предишно свое решение от февруари.

До 50 лева отгоре върху надницата ще може да получат техническите сътрудници към РИК-те в деня на вота, заради това, че той се провежда в условията на пандемия. Това става ясно от решение на ЦИК от последното си заседание, с което изменят предишно свое решение от февруари.

В старото си решение от ЦИК дават възможност РИК-те да наемат постоянни експерти, както и технически сътрудници, като последните да се ползват само в деня на изборите за приемането на документите от секциите. За целта последните имат право на възнаграждение до 100 лева, като размерът се определя след съгласуване със съответния областен управител.

Тези сътрудници обаче не бяха включени в следващата точка от решението на ЦИК,с която се дава възможност всички изборни експерти да получават до 50 % от възнаграждението си заради пандемията. Сега тази грешка е поправена. Това на практика означава, че тези сътрудници ще взимат общо до към 150 лева за работата си в деня на вота и при приемането на документите от секциите.

Междувременно днес изтича срокът за регистрация на застъпниците на кандидатските листи от РИК и за издаване на удостоверенията им. Всяка партия, коалиция или инициативен комитет изготвя списък с имената, единния граждански номер, номер и дата на пълномощното на лицата, които са упълномощени да ги представляват в изборния ден.