0

Е дна секция в болницата ще може да обслужва няколко COVID отделения в нея. Това става възможно след като ЦИК промени решението си за образуване на СИК в лечебните заведения за вота на 4 април. Първоначално се предвиждаше такива секции да има във всяко едно COVID отделение при поне 10 избиратели.

Една секция в болницата ще може да обслужва няколко COVID отделения в нея. Това става възможно след като ЦИК промени решението си за образуване на СИК в лечебните заведения за вота на 4 април. Първоначално се предвиждаше такива секции да има във всяко едно COVID отделение при поне 10 избиратели.

По време на дебатите стана ясно, че има запитвания от много шефове на болници с уточнения, сред които е и шефът на ВМА Венцислав Мутафчийски, който оглавява и националния щаб. В тях те отбелязват, че някои COVID отделения са разпръснати в различни сгради или пък на етажи.

Така например Мутафчийски изтъква, че  във ВМА има разкрити 9 COVID отделения, като само в една от тях има под 10 души.  Това на практика означавало, че във ВМА трябва да бъдат разкрити осем секции само за болни от коронавирус, което според него не  целесъобразно и ще изисква допълнителни разходи. 

Така след промяната на решението на ЦИК една секция ще се сфромира за две или повече COVID отделения, които са на различни етажи или в различни сгради. Тя ще се формира по преценка на шефът на лечебното заведение, който ще определя и обхвата й. ЦИК реши още, че ако в някое от отделението има под 10 души, те ще се включат към избирателния списък на другата секция и така ще могат да упражнят правото си на глас.

От ЦИК напомниха, че на 20 март изтича и крайният срок за хората с увреждания да пуснат заявление за подвижна урна. Същият е срокът за подаване на заявление за вот по настоящ адрес. Документацията от вота в 23 и 25 МИР в София по традиция ще се приема в зала "Арена Армеец", а от 24 МИР в зала "Аксик арена" (бившата Фестивална).

Иначе по време на заседанието на ЦИК стана ясно, че мисията от ОССЕ, която се намира у нас, иска да наблюдава процеса на сертифициране на машините за вота, както и да проведе среща с доставчика "Сиела Норма". Те също ще бъдат поканени от ЦИК при демонстрацията на машините пред медиите следващата седмица.

По-рано през деня стана ясно и, че застъпници и наблюдатели, също ще могат да заснемат или дори стриймват в нета броенето на бюлетините в секциите след края на изборния ден.