0

Ц ентралната избирателна комисия събира информация за несъответствията при преференциите в изборната бюлетина, въведена на машините за изборен район Добрич. Проблемът е софтуерен, съобщава БНР.

Централната избирателна комисия събира информация за несъответствията при преференциите в изборната бюлетина, въведена на машините за изборен район Добрич. Проблемът е софтуерен, съобщава БНР.

За една от коалициите под номер 110 в преференциите се появява име на кандидат под друг номер в листата, за номер 112 е вярно само първото име на кандидата.  За друга формация има въведена допълнителна  преференция - 109, която не фигурира в листата и се дублирала със 102. В бюлетината на машините липсвало и квадратчето „Не подкрепям никого“.

Предложението в Добрич да се спре гласуването с машини бе оттеглено, след като част от членовете на ЦИК се обявиха против. В резултат от ЦИК решиха, че ще пратят писмо до РИК да проверят на място и да предоставят доказателства, а след това да ги информират.

Окончателно решение на ЦИК за Добрич се очаква по-късно.

Говорителят на ЦИК Таня Цанева уточни за "Хоризонт": "Технически са най- вероятно проблемите. Не са свързани нито с дейността на съответния РИК. Най-вероятно са свързани със самите машини като машина. При нас СИК-овете са инструктирани. В РИК има тестова машина. Хиляди пъти сме пробвали да подадем една и съща карта - просто пише „картата е използвана“. Но това е най-вероятно софтуерен проблем. Ние нямаме никакви правомощия над тази машина. 

По-рано беше съобщено, че след подадени редица сигнали за разменени имена и номера на кандидати от различни партии, както и на възможност за гласуване с „Не подкрепям никого“ в област Добрич започва поетапното преустановяване на гласуването чрез машини: „Имаме сигнали от секции, поетапно преустановяваме, очакваме ЦИК да се поизнесе, сезирани са. Има разменени, дублиращи имена, липсва квадратчето „не подкрепям никого“, казаха от РИК.

Подаден е сигнал и за гласуване с фалшиво ЕГН в една от секциите в Добрич, лицето е задържано и е предадено на прокуратурата. Окончателно решение на ЦИК за Добрич очакваме по късно през деня.  ЦИК вече взе кардиналното решение за област Велико Търново към 11 часа да бъде спряно машинното гласуване там заради проблем, който е довел до разбъркване на преференциите.