0

Ц ИК разреши имунитетът на Цветелин Георгиев от "Изправи се. Мутри вън", който е кандидат за депутат от Бургас, да бъде свален и да бъде привлечен като обвиняем. Това реши ЦИК на днешното си заседание с 10 гласа "за" и нито един против.

ЦИК разреши имунитетът на Цветелин Георгиев от "Изправи се. Мутри вън", който е кандидат за депутат от Бургас, да бъде свален и да бъде привлечен като обвиняем. Това реши ЦИК на днешното си заседание с 10 гласа "за" и нито един против.

По-рано през деня стана ясно,че в хода на досъдебно производство е установено, че на 29.06.2021г. в с. Маринка той  е "дал на четири лица имотна облага, с цел да ги склони да упражнят избирателното си право на изборите за 46-ото Народно събрание в полза на определен кандидат и коалиция".

В официалното съобщение от прокуратурата името му бе съобщено с инициали, по време на заседанието на ЦИК обаче пълните имена на Георгиев и коалицията, от която е кандидат, бяха прочетени пред всички в залата от докладчика. Самият Георгиев е четвърти в листата на ИМВ за Бургас.

По време на заседанието на ЦИК стана ясно още, че писмото от прокуратурата до тях е било пратено още на 6 юли, като е подписано от един от заместник-главните прокурори, тъй като в момента Иван Гешев  е в отпуска.

Решението на ЦИК, вижте ТУК.

Според разпоредбите на ИК от деня на регистрацията до обявяване на резултатите от вота кандидатите не може да бъдат задържани или привличани като обвиняеми, освен за извършено престъпление от общ характер и с разрешение на ЦИК въз основа на мотивирано искане от главния прокурор.

ИМВ оттеглят Цветелин Георгиев от листата си

БЕЗ ИМУНИТЕТ: Главният прокурор поиска свалянето на имунитета на кандидат за депутат

Разследват кандидат-депутати за търговия на гласове в Хасковско

Фалшиви заявления за гласуване в подвижни секции в Хасковско, откриха маркирани хартиени бюлетини в Харманли