0

В чера около 10 машини не са били в техническо добро състояние, към момента няма проблеми с машините. Това каза говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Таня Цанева по време на брифинг.

Вчера около 10 машини не са били в техническо добро състояние, към момента няма проблеми с машините. Това каза говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Таня Цанева по време на брифинг.

Тя поясни, че вчера е имало известни затруднения при доставката на машини от областните центрове до съответните общини и СИК-овете, но още снощни в късните часове всички машини бяха вече ситуирани и намиращи се в секциите за гласуване“, добави още говорителят на ЦИК.

„Секциите за карантинираните са 46. А подвижните избирателни секции са 283. Колко са общо карантинираните ЦИК не разполага с информация, тя се намира в РЗИ-тата. Както виждате по кривата на заболяемостта, те се променят всеки ден и всеки час“, каза тя, цитирана от „Фокус“.

„Като изключим това, че през вчерашния ден при инсталирането на машините, около 10 машини не са били технически в добро състояние. Надяваме се в изборния ден да нямаме проблеми“, добави Цанева. Тя обясни, че когато една машина се повреди, ЦИК е приела становище, че машината нито ще се ремонтира, нито ще се подменя, ще продължи хартиено гласуване, а гласовете от машината се отчитат към края на изборния ден.

„В днешния ден общо секциите в страната са 12 630, от които имаме подвижни избирателни комисии 283. В болниците имаме 199 секции, за карантинирани – 46, и 12 секционни избирателни комисии в местата за задържане“, каза тя.

„В днешния ден се надяваме избирателите да гласуват, въпреки че не е така светъл и пролетен, както би ни се искало. Надяваме се да не ги затруднят нито времето, нито машините. Лесно се гласува с машините“, заяви Таня Цанева.