0

Ц ентралната избирателна комисия показа образец на интегралната бюлетина, с която ще се гласува на парламентарните избори на 4 април. Днес бе демонстрирано и гласуване с машина на "Сиела Норма", каквито ще има в 9390 секции с 300 и повече избиратели.

Централната избирателна комисия показа образец на интегралната бюлетина, с която ще се гласува на парламентарните избори на 4 април. Днес бе демонстрирано и гласуване с машина на "Сиела Норма", каквито ще има в 9390 секции с 300 и повече избиратели.

Всяка бюлетина за парламентарните избори ще е отпечатана на бяла и непрозрачна хартия. На гърба й има място за два печата на секционната избирателна комисия. В долния й десен ъгъл има осемцифрен номер, който се откъсва по перфорирана линия от член на комисията след гласуването.

Представител на "Сиела норма", Стефан Митков - фирмата, която отговаря за машините - представи как действат те.

Машина ще е с ограничители, за да не се вижда вотът. Избирателят получава карта, която може да използва само веднъж. След като я постави, на екрана на машината се зарежда визуализация на хартиената бюлетина. За да види всички партии и коалиции, избирателят ще трябва да разлисти три пъти - на една страница ще има до 12 кандидати. Отбелязването става чрез натискане на екрана. Има възможност да се отбележи и преференция, като на екрана на машината се изписват и имената на кандидатите за депутати.

След като гласоподавателят направи избора си, натиска бутон, с който потвърждава вота си. Автоматично машината издава разписка, на която е отбелязано какъв избор е направен. Преди окончателно да завършим процедурата може да се връщаме колкото пъти желаем.

Разписката трябва да се прегъне на две и да се пусне в непрозрачна урна, която събира вота само от машинното гласуване. Все още няма решение дали отрязъците ще се броят. "На разписката има и QR код, който е одитна следа. Всяка машина има три одитни следи. Нямате броене на резултати и човешкият фактор е изключен", увери Стефан Митков.

След това гласоподавателят трябва да извади картата и да я върне на комисията.

Машините разполагат със защита, която не позволява да бъдат изключени в по-ранен час, преди да е приключил изборният ден. Когато изборният ден приключи член на комисията трябва да въведе ПИН код за спиране на гласуването. След това машината изкарва протокол с резултатите.

Машините ще бъдат доставени в секциите в събота, а на всяко място фирмата ще осигури техник.

В утрешния ден демонстрация на машините ще бъде направена в два от столичните молове. Иначе бюлетините за гласуване ще са дълги около 60 см. Броят на кръгчетата зависи от броя на кандидатите за съответния многомандатен избирателен район, като те могат да бъдат максимум 36.

Централната избирателна комисия все още не е решила дали да обжалва решението на съда, с което се дава възможност за заснемане на броенето на бюлетините.

Една машина има капацитет за общо 440 гласувания,

а за всяко устройство ще има допълнителна ролка, която да бъде презаредена в случай на нужда.

"В 69 държави ще има секционни избирателни комисии, определени са и условията за образуване на секции в лечебни заведения", каза говорителят на ЦИК Таня Цанева.

"На 16-ти ЦИК взе решение, с което определихме условията и реда за образуване на избирателни секции в лечебни заведения. Това е допълнение към нашето решение, тъй като имахме много запитвания от по-големи болници, в които има повече граждани с COVID", заяви още Цанева. По думите й в по-големите болници ще може да се създава секция, която ще обслужва избиратели, болни от ковид както на различни етажи.

"Определихме и държавите и местата, в които ще има секции за нашите сънародници в чужбина - в 69 държави. Секциите са между 460 и 470. Утрешният ден 19-ти ще бъде определен окончателният брой", каза още Цанева.