0

Ц ИК отхвърли като неоснователна жалбата на ГЕРБ-СДС срещу премиера Стефан Янев и министри от служебното правителство.

ЦИК отхвърли като неоснователна жалбата на ГЕРБ-СДС срещу премиера Стефан Янев и министри от служебното правителство.

От коалицията виждат нарушение в „множество изказани и недоказани твърдения и изявления“, които съдържат призив за подкрепа в полза на други политически партии, уронват престижа на предходното управление и са директен призив към неподкрепа на въпросната коалиция.

Решението на комисията обаче е, че посочените изявления и цитати съдържат единствено информация, оповестена от работата на служебното правителство публично при представянето на неговия отчет. Според ЦИК от съдържанието на посочените в жалбата цитати от изявления е видно, че същите не съдържат директен призив за подкрепа на някои от регистрираните кандидати. Според ЦИК не са налице данни министър-председателят Стефан Янев и министрите Бойко Рашков и Асен Василев да са извършили предизборна агитация и не са нарушили  чл. 182 от Изборния кодекс, който не  се допуска такава в държавни и общински учреждения, институции.

Какво точно пише в решението на ЦИК, вижте тук.

ЦИК не успя да постигне мнозинство и да приеме методическите указания за работата на секционните избирателни комисии при частичните избори за гласуване с машина.