ЦИК определи правилата за гласуване на хора с увреждания

ЦИК определи правилата за гласуване на хора с увреждания

Кметовете със служебна проверка дали човек с увреждане за ПСИК се е оказал и карантиниран

ЦИК определи правилата за гласуване на хора с увреждани с подвижни секции. Става дума за такива лица , които състоянието им не позволяват да напуснат дома си и да упражнят правото си на глас в обикновената секция. Право на подвижни урни ще имат и карантинираните, но редът за тях ще бъде определен в друго решение на ЦИК.

Според решението на ЦИК секция за гласуване с подвижна избирателна кутия се образува до 26 юни - 14 дни преди изборния ден, ако има подадени не по-малко от 10 заявления. За целта обаче постоянният им адрес, съответно настоящ адрес, е  на територията на съответното населено място.

Заявленията се подават до кмета на общината. Дописвания в избирателния списък се допускат до 5 юли.От Местната власт ще правят служебна проверка и установят увреждането на избирателя.

По служебен път от общината трябва да проверят и дали човек с увреждане, подал заявление за подвижна урна, не е бил карантиниран междувременно. Ако има такъв случай, той служебно ще бъде заличен от единия списък  и списан в новия за подвижната секция за карантинираните. Досега при такива казуси, хората с увреждания, но едновременно и под карантина, трябваше да подават второ заявление.

Консултациите за съставите на ПСИК трябва да се проведат най-късно до  28 юни 2021 г., като кметът вече не е сторил това при образуването на обикновените секции. РИК пък трябва да назначи ПСИК не по-късно от 10 дни преди изборния ден.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.