0

Н яма разминаване в данните от решението на ЦИК за окончателните резултати от вота на 4 април и тези, които са публикувани в днешния брой на Държавен вестник. Това потвърдиха и пред "Монитор" от ЦИК.

Няма разминаване в данните от решението на ЦИК за окончателните резултати от вота на 4 април и тези, които са публикувани в днешния брой на Държавен вестник. Това потвърдиха и пред "Монитор" от ЦИК.

По-рано през деня от БТВ съобщиха за подобно разминаване. 

От ЦИК уточниха, че има разминаване между самото решение на ЦИК и сумарните данните от резултатите от РИК-те на сайта на комисията, където е и интерактивната карта. Причината е, че от сумарните данни не са извадени гласовете от квадратчето  "Не подкрепям никого".

Те по принцип се считат за действителни гласове, взимат се предвид при формирането на избирателната активност, но не влияят при определянето на мандатите и процентния дял, която получава всяка партия.

Междувременно темата бе обсъдена и на самото заседание, където като причина за разминаването бе посочено същото. От ЦИК уточниха, че по-късно  на сайта на комисията ще бъде публикувано и съобщение с разяснение по казуса.