ЦИК: Не поставяме под съмнения машинния вот, трябва да се прецизира

ЦИК: Не поставяме под съмнения машинния вот, трябва да се прецизира

От комисията искат по-ефективен контрол върху публикуването на екзитполовете

Не поставяме под съмнения машинния вот, трябва да се прецизира. Това коментира пред Нова телевизия говорителят на ЦИК Анлександър Андреев.

Повод е пътната карта на ЦИК за провеждането на електронното дистанционно гласуване, както и препоръките на ЦИК, от месец март, за промени в ИК относно машинното гласуване и  екзитполовете от социлогическите агенции в деня на изборите.

Относно машинното гласуване, той припомни, че на следващите избори трябва да има такива в секциите в страна с над 300 избиратели. В секциите в чужбина и малките секции, както и в тези в болници, затвори и домове – пак ще се гласува с хартия.Той увери, че не поставят в препоръките си към НС под съмнение провеждането на машинното гласуване, но имало редица неуредени въпроси. И припомни, че в ИК има само 3 разпоредби за машинния вот.

„Машинното гласуване ще се случи, но има въпроси, които трябва да се прецизират“, каза той.

Относно екзитполовете, Андреев даде да се разбере, че ЦИК не предлага в прав текст на НС забраната за публикуването на данни от социлогическите агенции да отпадне. Андреев поясни, че сега не може да се извършва ефективен контрол. Голяма част от данните се публикували в социалните мрежи, които не подлежали на контрол от ЦИК. Така установяването на нарушения било много трудно. Именно затова имали препоръки към НС, ако все пак забраната остане, то да се предвиди по - ефективна уредба за контрол.

Андреев припомни, че пътната карта за е-вота очертава основните етапи, които ЦИК трябва да извърви, за да проведе три експериментални е-вота в три вида избори, в това число и частични. Спрямо резултатите от тях ЦИК ще направи анализ и  ще посочи положителните или отрицателни страни. И така въз основа на това НС ще трябва да реши дали системата за електронно гласуване да се използва като способ на гласуване.

Той припомни, че по време на експеримента ще се проследи как протича процеса на регистрация на избирателя, самото гласуване и отчитане на резултатите. Участието е добворлно, като все още не можело да се прогнозира колко души ще е нужно да участват. Зависело от вида избори – дали национални, дали частични кметски, където традиционно имало по-малко избиратели.

Един от основните въпроси около електронното гласуване е рисковете от манипулиране. Именно тези и други въпроси трябвало да се съобразят в проекта на ДАЕУ, на който ЦИК е партньор. Вече беше изработено техническо задание за бъдещета платформа, на която трябва да се проведе е-вотът. Междувременно обаче били направени законови промени, които трябва да се съобразят, както и да се създават условия за гарантиране на сигурността на гласовете – от подаването до отчитането им. Едва след това ще се обяви нова обществена поръчка за изработването на самата система за дистанционно електронно гласуване.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.