0

Н е е категорично забранено да има присъствено обучение на СИК особено в районите, в които се смята, че справянето с изборния протокол е проблем. Това заяви пред БНР говорителят на ЦИК Димитър Димитров. Повод пък са критиките преди това от шефа на 25 РИК Валери Цолов, че обученията ще са формални, защото ще са онлайн, както и че протоколите  са сложни, което е предпоставка за грешки. 

Не е категорично забранено да има присъствено обучение на СИК особено в районите, в които се смята, че справянето с изборния протокол е проблем. Това заяви пред БНР говорителят на ЦИК Димитър Димитров. Повод пък са критиките преди това от шефа на 25 РИК Валери Цолов, че обученията ще са формални, защото ще са онлайн, както и че протоколите  са сложни, което е предпоставка за грешки. 

Димитров поясни, че най-опростен е протоколът за вота в чужбина. А за тези в страната, нямало как да се махнат част от числата, защото в някои РИК ще има трудности. По думите му става въпрос за големите райони. Поясни, че в санитарния протокол се допуска и присъствено обучение, но в малки групи. Особено в тези райони, където попълването на протокола може да се окаже проблем. "Не е категорично забранено да има присъствено обучение на СИК", каза той.

По сумите му на сайта на ЦИК ще се публикуват тестови протоколи и всеки член на СИК ще може да провери познанията си. Даде да се разбере, че с повече обучения може да се намали рискът от грешки в протоколите. Коментира, че протоколите за вота все пак са опростени, в сравнение с тези, с които се е работело преди. Общата оценка на протокола ще бъде направено след изборите. Поясни, че няма да е просто за софийските, пловдивските и варненските РИК-те, но се предполага, че там грамотността е  по-висока.

Не пожела да каже дали неспазването на срока за предаването на резултатите може да е основания за оспорване на вота. Имали уверение от "Информационно обслужване", че данните ще се въвеждат по-бързо, а данните ще се обновяват периодично. Поясни, че 48-часовият срок РИК да даде данните до ЦИК в някои от районите сигурно няма да се спази, но със сигурност ЦИК ще спази своя срок от 4 дни да обяви крайните резултати.

Относно подвижните секции за хората с увреждания - числата не били големи и са съотносими като предишни избори. Все още е рано да се каже за секциите за карантинираните, но засега броят на желаещите не е голям. Даде да се разбере, че няма желаещи за секциите в COVID отделенията, както и че са имали разговори с МВР за охраната на секциите. Заяви, че може да поеме ангажимент, че изборите ще бъдат честни.