0

Ц ентралната избирателна комисия назначи съставите на секционните избирателни комисии /СИК/ извън страната за изборите на 11 юли. Решението на ЦИК е публикувано на страницата на Комисията и на БТА.

Централната избирателна комисия назначи съставите на секционните избирателни комисии /СИК/ извън страната за изборите на 11 юли. Решението на ЦИК е публикувано на страницата на Комисията и на БТА.

С решението си ЦИК трябва да оповести незаетите места в СИК извън страната.

От приложението към него става ясно, че по-голяма част от местата са вакантни, а повечето секции са с назначени по 1, 2 или до 3 членове. В почти пълни състави са секциите в Белгия и в Турция, както и част от тези в Германия, Гърция, Италия, Кипър.

Секциите в Обединеното кралство пък са предимно с един назначен член от състава. Най-напреднали там е попълването на секциите в Лондон.

Решението подлежи на обжалване пред ВАС в тридневен срок от обявяването му.

Транспортирането на машините за секциите в чужбина започна вчера. 421 устройства ще бъдат разположени в 273 секции зад граница. По силата на решение на Централната избирателна комисия Външното ни министерство осигурява логистиката им. Според изборното законодателство в секциите в чужбина няма да има възможност за гласуване с преференция. Тъй като досега машините са използвани само в България, техният софтуер визуализира такава възможност, но няма да има кръгче , което да се натисне на екрана.