0

Д о края на деня или най-късно утре сутринта се очаква да бъдат обработени всички изборни протоколи, каза за БНР говорителят на ЦИК Александър Андреев.

До края на деня или най-късно утре сутринта се очаква да бъдат обработени всички изборни протоколи, каза за БНР говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Към момента са обработени 61% от протоколите на секционните избирателни комисии. Всички протоколи от чужбина, с изключение на тези от Лос Анджелис, също са пристигнали.

„За обявяването на окончателните резултати и определянето на мандатите, ЦИК има 5-дневен срок от изборите“, посочи говорителят на Комисията в предаването „Преди всички“ и обясни: „След като бъдат определени мандатите за всяка от политическите сили, които ще влязат в ЕП от България, тогава на основата на преференциите кандидатските листи ще бъдат обособени в два списъка – А и Б, които показват кои кандидати са успели да разместят листата и да се качат напред. Въз основа на списък А ще бъдат определени кандидатите, които ще влязат в парламента“.

Андреев отчете, че с оглед на получените жалби в ЦИК изборният ден е протекъл спокойно: „Вярно е, че на определени места по отношение на машините имаше затруднения и забавяния в работата им, на други места прекъснаха, но те са пренебрежимо малки в сравнение с големия брой. Тези 10-12 случая, в които е прекратено гласуването с машините са един много нисък процент от общия брой“.