Проверяват само извадка от машините за гласуване (ОБНОВЕНА+ВИДЕО)
4

Проверяват само извадка от машините за гласуване (ОБНОВЕНА+ВИДЕО)

  • Не може да гласуваме по пощата от чужбина, нужна е промяна в ИК
  • ЦИК подписва договора за доставка на устройствата другата седмица

Ще бъдат одитирани и проверени за съответствия само представителна извадка от всички 9600 машини за гласуване. Договорът с доставчикът пък ще бъде подписан в началото на следващата седмица. Това стана ясно по време на срещата на ЦИК с президента Румен Радев относно изборите.

Държавният глава стартира консултации преди да издаде указ за датата на вота. Първо се срещна със здравните власти, след това с малките кметства и сдружението на общините и Обществения съвет към ЦИК.

Сега бе ред на самата изборна администрация, като на срещата освен ЦИК присъстваха и представители на ГРАО, НСИ, ДАЕУ, ДАМТН и Български институт за стандартизация, като именно последните три имат отношение към сертифицирането на устройствата на вота.

От ЦИК напомниха, че вече има избран доставчик,който пък е уверил, че дори изборите да са на 28 март, машините ще бъдат осигурени и в складовете навреме. В самата поръчка пък има има възможност за доставка на партиди. Повод за коментара пък бе питане на Радев след интервю на представител на "Сиела Норма" пред БНТ преди ден, че първите устройства ще са доставени до 10 февруари, а останалите между 5 март до 15 април. От ЦИК обаче увериха, че всички срокове ще бъдат спазени.

Въпреки това Радев заръча на ЦИК в началото на другата седмица да му предоставят в конкретика сроковете и точна дата кога пристига и последната машина. Тогава се очаква и договорът да бъде публикуван.

Наред с това от ДАЕУ, ДАМТН и Български институт за стандартизация пък поясниха, че методиката, която разработват за сертифициране на машините, е на  финален етап и ще е готова до ден или два. Ще бъде публична  следващата седмица. 

В извадката от машини, които ще се проверяват, ще бъдат изпитани и оценени дали отговарят на техническите изисквания, ще са една или повече устройства. Ще се проверява и дали броят на контролните разписки отговаря на този в протокола, който издава самото устройство. 

"Нашата задача не е да установим съответствие на всички 9600 машини. Това не е възможно нито по време, нито имаме нужния ресурс. Затова е избрана тази схема. След това доставчикът ще може да издаде декларация, че останалите машини отговарят на изискванията", каза Ивелин Буров от Института по стандартизация.

Радев на свой ред изрази надежда, че извадката ще бъде по-разширена и ще се оценят машини от различни партиди. Изтъкна, че се очаква именно институциите, които ще ги проверяват, да разсеят всички съмнения и спекулации, че в хардуера има нещо заложено предварително и пренасочва гласовете. По думите му е важно да има  доверие към машинния вот и повече хора да гласуват с машини, тъй като това бил начинът да се справим с недействителните гласове, които у нас бил два пъти по-висок. Призова за мащабна информационна кампания.

Шефът на ЦИК Александър Андреев пък увери, че не вижда проблем представители на НПО-та да бъдат поканени и да следят самия процес на одитирането. От комисията ще поставят на обсъждане въпросът, който бе повдигнат и от Радев, резултатът от ръчното броене на разписките от машините, които ще се вписват в протоколите, да се сравнява със самия протокол, който издава машината в края на изборния ден.

Иначе Радев постави въпросите за гласуването на карантинираните, възможността за вот по пощата за българите зад граница, за активната регистрация, както и за удължаването на изборния ден.

На свой ред от ЦИК отговориха, че за вота на карантирините, било то и с подвижна урна, са нужни промени в ИК, като това не може да стане само с правила на ЦИК и разширено тълкуване на закона. По думите на Андреев ЦИК има за задача да гарантира законосъобразността и прозрачността на вота, а всяко по-широко тълкуване от тяхна страна може да доведе до основание за обжалване на изборите. Според него гласуване по пощата означава активно участие на гражданите, които пък да посочат адрес, където да получат документите и гласуване по-рано, за да могат да се обработят данните.

Андреев призова за ясни послания към обществото, които да са съобразени с нашия закон, иначе това обърква избирателите. Не било мислено по въпроса за камерите в секциите и излъчване в реално време на броенето, дори и с телефони от страна на наблюдателите. Дори и за това обаче били нужни промени в ИК. Относно увеличението на изборния ден, Андреев поясни, че и сега има такава законова възможност, по искане на РИК или кмета на общината вотът да започне в 5.00 сутринта и да завърши в 21.00 вместо в 20.00 часа. По време на разговора стана ясно, че те предпочитат този вариант, пред централно удължаване на деня на вота, за което също били нужни законови поправки.

От ЦИК обаче дадоха да се разбере, че работят относно по-добро стимулиране и възнаграждения за членовете на СИК. Това обаче ще стане ясно, след като получат план-сметката за вота, с която трябва да се съобразят.

Иначе в началото на срещата Радев се скара на медиите за репортажите от предишната му среща с Обществения съвет към ЦИК, като поясни,че не той предлага гласуване в два дни, а до него има такива предложения и те трябвало да се обсъдят.

Накрая от Андреев увери, че от ЦИК проучват много обстойно опита други държави. Но там имало алтернативни механизми за гласуване, които са уредени на законова основа. В случая – нито гласуването по пощата, нито чрез пълномощник или активна регистрация е допустима според БГ закона. Затова според него трябва да има ясна регламентация на тези въпроси, което пък ще позволи на ЦИК като независим държавен орган да ги приложат. 

Радев пък поясни, че ще постави пред политическите сили въпроса за промени в ИК, особено за мобилните секции.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.