0

Ц ИК ще наложи две глоби на БТВ за предизборна агитация. Това става ясно от решение на комисията, публикувани на сайта й. Каква ще е сумата, ще стане ясно на по-късен етап.

 

ЦИК ще наложи две глоби на БТВ за предизборна агитация. Това става ясно от решение на комисията, публикувани на сайта й. Каква ще е сумата, ще стане ясно на по-късен етап.

 

Поводът пък са редица репортажи в деня на вота, излъчени по БТВ , все срещу кметове и кандидати на ГЕРБ. Единият от тях е за чумата по свинете в сливенско, където се прави внушения срещу кмета на село Гавраилово, който е и кандидат за нов мандат от ГЕРБ. Другият пък е за ремонта на столичната улица „Граф Игнатиев“ и директна агитация срещу кмета на София Йорданка Фандъкова, която също се бори за нов мандат.

Именно това бе причина ГЕРБ да се закани, че ще сезира ЦИК и сравниха случилото се с „телевизионен Костинброд“. В резултат местните структури на ГЕРБ в Сливен и София пуснаха жалби в ЦИК, която на свой ред излезе с решение, че БТВ е нарушила закона. Според комисията посочените материали нямат връзка с отразяването на изборния процес в изборния ден и представляват предизборна агитация. За такава се смята, не само призив за подкрепа за даден кандидат, но и призив за неподкрепа. „За да е налице нарушение на забраната за предизборна агитация е достатъчно да бъде направено политическо внушение и то под всякаква форма", посочват от ЦИК.

Това е първото решение на ЦИК, с което глобява медия за антипартийна агитация. По време на кампанията, а и деня на вота,  редица медии бяха глобени, но за разпространяване на данни от социологически изследвания. В деня на вота в ЦИК са подадени близо 260 жалби и сигнали, като голяма част от тях са нарушени изборни права или за изнасяне на данни от проучвания. 62 са жалбите за партийна агитация.