Пускаме двете е-бюлетини от машината в една кутия (ВИДЕО+ГАЛЕРИЯ)
6

Пускаме двете е-бюлетини от машината в една кутия (ВИДЕО+ГАЛЕРИЯ)

  • Като потвърдим за кой вот ще гласуваме, нямаме право на връщане
  • След казуса с ДБ: ЦИК иска информация от всички РИК има ли и други партии, подали листи с е-подпис

ЦИК показа как ще се гласува с машините на вота 2 в 1 на 14 ноември.

Говорителят на ЦИК Росица Матева напомни, че ще се гласува с една смарт карта. След като избирателят я постави в машината, ще се появи началния екран. На него ще има три опции - дали да гласуваме за двата вота, дали само за президент или само за НС. След като отбележи своето предпочитание, гражданите ще трябва да натиснат бутона "потвърди". Така ще се покаже 2-ра страница, където избирателят за втори път ще трябва да потвърди за кой вот ще гласува. Ще има два бутона "връщане назад" или "потвърждавам".

Ако потвърди, избирателят няма да има право на поправка.

Именно затова говорителят на ЦИК Росица Митева призова гражданите да бъдат преценяват много внимателно. След това ще се визуализира и самата е-бюлетина.Ако сме избрали вот 2 в 1, първо ще се покаже бюлетината за държавен глава. В нея номерът ще е в средата, имената на самите кандидати в дясно, а партията или ИК, които са ги издигнати - в ляво. Ако предпочитаният кандидат е на втора страница, ще има бутон "следващата страница".

След като направи своя избор, трябва да натисне бутона "Избори за НС". Така вече се показва втората е -бюлетина - за вота за парламент, където има възможност да се отбележи и преференция. След като сме отбелязали за кого искаме да гласуваме, натискаме бутон "преглед". Така на екрана ще се покаже за кого точно сме пуснали вот. Ако нещо се е объркало и не е отбелязано както трябва, имаме възможност да се върнем назад.

Тогава обаче машината ще ни върне отново на първата страница на бюлетината за президент. Маркираното от нас все още е налично. Ако няма да променяме избора си, натискаме отново бутона "избори за НС" и пак се показва бюлетината за парламент.  Ако всичко е наред, се натиска бутона "гласуване". След това ще се разпечатат две разписки. Матева призова избирателите да не бързат и да дърпат разписките, иначе машините ще блокират. За целта трябва да изчакват звуковия сигнал.

След това от ЦИК показаха и образци на хартиената бюлетина, каквито ще има в малките секции. Двете бюлетини се различават леко една от друга по защитите, които са предвидени. Линията на гърба на тази за президент са в различен цвят - в зелено, а тези за НС - в сиво, както и досега. Целта - дори и да са сгънати, да се различават.

ЦИК все още не е взела решението дали разписките от машините да се пускат в една или две кутии. ЦИК обаче обсъжда това да става в една кутия, защото е възможно объркване и една бюлетина да бъде пусната в кутията за другата. Разделянето ще става след вота при обработването на протоколите.

В около 2119 секции в страната ще има по втора машина. Все още е рано да се каже колко ще са секциите в чужбина, за да се определи и колко машини ще има зад граница. По думите на Цветозар Томов обаче вероятно те ще са по-малко, отколкото на вота през юли. Той напомни, че тогава  машините в чужбина са били 421 в 273 секции.

Матева и Томов коментираха и казуса с листите на ДБ. Отрекоха, че ЦИК се готви да извади ДБ от участие в още 7 района, освен в Стара Загора. Матева поясни, че на заседанието са решили да искат от всички 31 РИК информация за всички листи на партии и коалиции и имали и други подадени документи с е-подпис. Едва тогава ще реши какво ще прави. Имало още един случай на подадени с е-подпис листи, но след указания на дадената РИК, документите са подписани лично. Матева обаче не уточни за кой РИК и коя партия става дума.

ЦИК притежава вече пълния комплект на софтуера на машините,  но не са подписани всички приемно-предавателни протоколи и затова формално той не е собственост на държавата, за да може тя сама , в лицето на ЦИК, да го модифицира. Именно затова и на този вот, това се прави от "Сиела Норма".

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.