ЦИК чака среща с Томислав Дончев за машинното гласуване

ЦИК чака среща с Томислав Дончев за машинното гласуване

ЦИК все още чака среща с вицепремиерът Томислав Дончев. В ЦИК са получени оферти за машинно гласуване, които преди седмица вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че МС разполага. Документите, постъпили още през юли в МС, са получени чрез фирмата „Информационно обслужване“. Те са на английски език и ще бъдат преведени преди да бъдат разгледани., съобщава БНР.

На днешното заседание на комисията стана ясно, че Дончев засега отговаря само писмено на отправената му покана за среща по въпросите с машинното гласуване. Дончев информира, че е проведено пазарно проучване и среща с правната комисия в парламента по предстоящи промени в Избирателния кодекс.

Шефката на ЦИК Стефка Стоева обяви, че комисията остава в очакване за среща с вицепремиера до края на тази седмица. „Винаги съм считала и съм го повтаряла, че държавата е тази, която трябва да закупи машините. Това е сериозно дело, отговорен въпрос, става дума не само за закупуване, но и за логистиката, съхранението не е еднократен акт. Считам, че трябва да комуникират органите на законодателната и изпълнителната власт с ЦИК, защото не е само наше дело“, каза тя.

На свой ред остра позиция изказа и зам. - председателят на ЦИК Севинч Солакова. Тя смята, че комисията е водещ орган по организацията на предстоящите парламентарни избори, но е пренебрегната от изпълнителната и законодателната власт. „Интересно, пак казвам, как се възлага на частно дружество с държавно участие извършването на международно пазарно проучване на производитeли на машинно гласуване и цени без да се информира ЦИК“, каза Солакова в днешната дискусия по темата за машинния вот и организацията му.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.