0

О бщо 84 са жалбите и сигналите, постъпили в Централната избирателна комисия в изборния ден до момент. Това заяви говорителят на ЦИК Таня Цанева.

Общо 84 са жалбите и сигналите, постъпили в Централната избирателна комисия в изборния ден до момент. Това заяви говорителят на ЦИК Таня Цанева.

"Сигналите не влияят на изборния процес, като изключим тези за огласяване на изборните резултати от социологически агенции, по повод изборите", посочи Цанева, цитирана от Нова ТВ.

Сигналите са свързани основно с нарушения в работата на секционните избирателни комисии, за това, че много избиратели желаят да гласуват машинно. Има сигнал от секция в Германия за това, че се е водила предизборна агитация, но като цяло ЦИК не е могла да даде указания, тъй като агитацията се е водила извън сградата, в която се намира СИК.

Проблемите с машинното гласуване са в две направления - в част от секциите гласуването с машини не е могло да стартира, поради проблем с машините, а в други е започнало, но е преустановено заради дефект с машините. "Разписките от машините, с които е било извършено гласуване, ще бъдат броени ръчно и те ще бъдат приобщени към общия протокол", уточни Цанева. 

Проблемите с неявяването на членове на СИК в началото на изборния ден от определени политически сили са своевременно отстранени, като на техните места са назначени нови от резервите.