0
  • Катраните от цигарения дим водят до по-голям риск от злокачествени заболявания на устата
  •  Непушачите и потребителите на бездимни устройства имат   нужда от чистене на зъбния камък по-рядко
  •  Избягвайте червените плодове и червеното вино след избелване на зъбите 
  • Катраните от цигарения дим водят до по-голям риск от злокачествени заболявания на устата
  •  Непушачите и потребителите на бездимни устройства имат   нужда от чистене на зъбния камък по-рядко
  •  Избягвайте червените плодове и червеното вино след избелване на зъбите 

Д-р Димитър Ковачев е лекар по дентална медицина с частна практика в Пловдив. Придобива квалификацията си в Медицинския университет в Пловдив и практика в спешен хирургичен кабинет. Д-р Ковачев е член на Контролната комисия към Районната комисия на Българския зъболекарски съюз. Номиниран е за „Дентален мениджър на годината“ през 2017 г.

Колко често трябва да посещаваме зъболекар и каква е тайната на бялата и здрава усмивка? Как да избегнем оцветяването на зъбите и защо смятаме, че кафето е сред най-големите му причинители? Говорим с д-р Ковачев по тези и още въпроси. 

- Д-р Ковачев, как се отрази пандемията на практиката Ви? Имаше ли отлив на пациенти от стоматологичните кабинети и завръщат ли се вече?

- Само миналата година имаше отлив. Прави ми впечатление, че хората, които миналата година пропуснаха, тази година идват по повече от веднъж. Не само за спешни състояния, но и за профилактика. Това хвърля лъч надежда в клиничната ситуацията.

- Можем ли да отчетем по-честото посещение при Вас като положителна последица от пандемията?

- Категорично да, но реално бях затворил практиката си само през март и април 2020-а и то не от страх за заболяването, а поради неяснота и административните подробности, с които трябваше да се справям като титуляр на практиката. През останалото време работих на пълен капацитет не само със спешни пациенти. Имаше такива, които си идваха, независимо, че сме били в разгара на пандемията, но имаше и други, които се въздържаха и изчакаха първите месеци след локдауна.

- Отменяли ли са пациентите Ви запазен час заради страха си от заразяване?

- Не. Но се е случвало да имам пациенти, които са си запазили час за след 2 седмици, но след това биват поставени под карантина. Обаждали са се и добронамерени пациенти, за да ми кажат, че са установили, че са били контактни. Засега нямаме проблем, надявам се и занапред, след като се ваксинирах.

- Имате ли информация каква част от колегите Ви стоматолози също са имунизирани?

- Голяма. Аз се ваксинирах в РЗИ и, когато отидох бях приятно изненадан, че предимно млади колеги го направиха.

- Какво води пациентите най-често в кабинета Ви?

- Има две направления – профилактично и лечебна стойност. Първото е, когато идват за почистване на зъбния камък или се набляга на плаката и имат естетична молба вследствие на оцветяването на зъбите. Второто направление е при болка – заради кариес, неговите усложнения, лигавично изменение, което ги притеснява.

- Могат ли да бъдат различени само с един поглед пушачите от непушачите – знаем, че цигарите причиняват редица неприятности за зъбите и хубавата усмивка?

- Да, пушачите имат характерни особености за плакообразуването, а плаката е по-здраво закрепена за зъбите. В зависимост от това колко страстен пушач е пациентът оцветяването варира. Устната му хигиена също е от значение. При пушачите има по-голяма опасност за развитие на преканцероза със злокачествени заболявания, сухота в устата, синдром Сьогрен. Катраните в цигарения дим намаляват и кръвоснабдяването и полепват по зъбите, образуват зъбен камък и допринасят за развитието им. И също допринасят за възникването на парадонтални джобове и кървене от венците.

- Как се променя ситуацията при пациенти, които спират цигарите или преминават на бездимни устройства с нагряване на тютюн?

- При тях има две промени. Първо, плакообразуването намалява драстично. Второ, кашлицата изчезва или намалява драстично. Пушачите, които са идвали при мен два или три пъти в годината за зъбен камък и профилактика, след като са преминали на бездимни устройства, идват само веднъж. Наблюденията ми са, че при тях има по в пъти по-малко плака за чистене, отколкото при предишни посещения.

- А идват ли те при вас с оплакване за кървене на венците?

- Някои хора споменават, че при преминаването на бездимни устройства, венците им започват да кървят. Това обаче е малко субективно - човек, който се оплаква от кървене на венците трябва бъде прегледан от стоматолог, който да му каже дали кърви навсякъде, или само от едно или две междузъбия. Ако проблемът е генарализиран, а не локално разположен, може да се предположи, че има взаимна връзка между преминаването на бездимни устройства и кървенето. Аз обаче не съм чул за пациент, който да кърви по един и същ начин навсякъде. Винаги е на едно или две конкретни места.

- Какво трябва да правим, за да поддържаме добра орална хигиена?

- Четкане с четка и паста за зъби два пъти на ден, вода за уста, която е подходяща за ежедневна употреба, конци за зъби с орални душове. Почистването на зъбния камък също е важно. Дъвките обаче спомагат за предотвратяване на възникването на кариес и неговото усложнение, тъй като стимулират слюноотделянето.

- Колко често препоръчвате избелване или почистване на зъбите?

- Стандартното почистване на зъбния камък с ултразвук може да се прави 2 пъти в годината. Избелването като козметична процедура не се препоръчва повече от веднъж. Пациентите, които идват за пъри път при мен обаче идват няколко месеца след процедурата, за да ги погледна дали има нещо, което трябва да се направи и да придобия представа за оралния им статус. След клинично избелване трябва да се избягват червените плодове като къпини, малини и червеното вино за около месец. Противно на разпространеното схващане - кафето няма чак толкова голяма роля в оцветяването на зъбите колкото червеното вино.

- Помагат ли избелващите пасти за зъби за блестящата усмивка, така както виждаме в рекламите им?

- В повечето пасти с избелваща функция има микроембразив и голяма част от пациентите споделят, че имат чувствителност от тях в последствие. Затова тя трябва да се редува и такава за чувствителни зъби, за да бъде балансиран процес.

- Какво бихте препоръчали на родителите в грижата за зъбите на децата им?

- Да им четкат зъбите два пъти дневно - сутрин и вечер, като преценят дали да оставят детето само да си почиства зъбите или да се намесят, ако то не е в състояние да го направи. Ако е необходимо, да се консултират и със зъболекар. Първите няколко посещения трябва да бъдат под формата на игра. В началото децата просто идват да видят зъболекаря, за да нямат страх от него. Наблюдавам тази тенденция по-често при момченцата.

- Прави ли Ви впечатление, че все повече хора – и млади, и стари, вече носят брекети и скоби? Има ли такава тенденция?

- Настина в последните две години това се превърна в мода. Ако едно време е било обект на подигравка да носиш брекети или скоби, в момента е много модерно. Колкото са по-видими, толкова си по-взискателен към външния си вид и се адмирира положително от социалните мрежи.