Цифровото бъдеще на опашката

Цифровото бъдеще на опашката

Малко са столичаните, които никога не са имали проблеми с монополиста в топлоснабдяването.

Достатъчно е да споменем ежегодните отрицателни емоции посред лято с изравнителните сметки. Върхът им бе през миналата година, когато вместо шумно рекламираното от кого ли не поевтиняване заради по-ниската цена на газа със задна дата, доста софиянци получиха по-високи сметки за предишния сезон. Явно някои традиции не са забравени и повече от 30 години след соца още сме в сферата на приказките. Навремето на руснаците им обещаваха благоденствие при комунизма и то към 1980 г. Вместо това обаче им организираха Олимпийски игри.

Сега от софийската топлофикация са тръгнали да борят опашките пред централния си офис с цифрова система за раздаване на номерца. Не номерца със сметките на абонатите, а за реда на обслужване пред гишетата. Дали пък не беше по-добре да въведат дигитална система, която да помогне на общинското енергийно дружество да реши проблемите на клиентите си. Така на абонатите нямаше да им се налага да се тълпят пред централата му.

Безспорно похвална е амбицията на столичната топлофикация ударно да въвежда цифровите технологии в работата си. В същото време обаче абонати се оплакват, че не могат да проверяват сметката си в интернет портала на дружеството. От години клиентите на общинската фирма имат проблеми с получаването на сметките. Пликовете с фактурите вечно се губят и не попадат в пощенските кутии на абонатите. Друг е въпросът, че е вече време и обитателите на топлофицирани жилища също да започнат да се ползват от предимствата на новите технологии и да се откажат от фактурите си в хартиен плик, а да поръчат получаването на електронната си поща.

От години обаче нерешен проблем си остават огромните загуби на столичната топлофикация, която е най-голямата в страната. Тя е единственото подобно дружество в страната, което не е приватизирано. Явно и за това си позволява да е „на червено“ и то със стотици милиони. Въпросните загуби се покриват не от кой да е, а от държавната хазна. На практика излиза, че всички български граждани плащат, включително и тези, не виждали в живота си топлофицирано жилище.

Относно вариантите за излизане от това положение чрез приватизация се оказва, че никой не иска опоскан кокал. Спасението било само в реализацията на проекта за изгаряне на RDF отпадъци на площадката на ТЕЦ "София", защото така общинското дружество можело да стане атрактивно за инвеститорите. Противниците на въпросната идея обаче я смятат за недопустима от екологична гледна точка, като изтъкват още и прекалено високата цена на съоръжението, което навява спомените за една злоупотреба за около 40 млн. евро в столичното парно, учудващо завършила с осъдителна присъда.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.